Home Formula zdravlja Zdravi bubrezi – lepa kosa

Zdravi bubrezi – lepa kosa

608
0
SHARE

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, stanje vlasišta usko je povezano s radom mokraćnog sistema, koji treba održavati “u formi” adekvatnim unosom određenih minerala

Sigurno ste primetili da se kvalitet vaše kose drastično menja posle dužeg stresnog perioda, nepredviđenih okolnosti ili napornog i obimnog posla  Kosa nije ista od rođenja do smrti: dok živimo, svaka vlas prođe najmanje dvadeset puta kroz ciklus rasta: rađa se, raste, umire i ponovo se rađa.

Prekid tog prirodnog sleda znak je da nam je organizam izložen velikim (negativnim) promenama, a da bi se pronašao lek za bolesnu kosu, tradicionalna kineska medicina smatra da se mora prvo proučiti celokupno stanje organizma.

Ogledalo zdravlja

Simptomi starenja, koji se javljaju već polovinom četvrte decenije života, uključuju sede vlasi i opadanje kose, zajedno s poroznošću kostiju, odnosno većim rizikom od njihovog loma. Prema zapadnoj medicini, takve promene se vezuju za deficit polnih hormona, kao što su estrogen i testosteron, zbog čega se strategija protiv starenja (antiejdžing) uglavnom zasniva na hormonalnim terapijama. Za razliku od nje, tradicionalna kineska medicina na starenje i propratne promene gleda kao na gubitak energije („či“).

Bubrezi su “odgovorni” za gubljenje vlasi

Od stanja bubrega zavisi i stanje kose, smatra kineska tradicionalna medicina. Jaka, sjajna vlas prirodne boje pokazatelj je snažne vitalne energije (či) bubrega, dok je suva, lomljiva, beživotna i ispucala kosa odraz slabe ili opadajuće vitalne energije ovih organa.

“Hraniti se” energijom

Prema kineskoj medicini, bubrezi nisu samo organ sačinjen od levog i desnog bubrega već su podsistem energije koji se naziva “bubrežni meridijan”.

Deficit “bubrežnog janga” verovatno je najrasprostranjeniji nedostatak, koji je zapravo posledica stresnog života u visokorazvijenim društvima, a karakteriše se nedostatkom kvalitetnog sna, iscrpljivanjem, negativnim osećanjima poput besa, uvređenosti i kivnosti, lošom i obilnom ishranom.

Sve ovo dovodi do narušavanja ravnoteže tečnosti u organizmu, do preteranog “rasipanja”, “zastoja” i “blokade” pri nejnom cirkulisanju. Kineska medicina nudi dva načina kako se “nahraniti energijom” koja će dati snagu i životnost kosi:

– unos mineralnih materija koje hrane vlasište

– optimizacija životne energije (či) bubrega.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here