Home Formula zdravlja Zdrava biljna mleka

Zdrava biljna mleka

331
0
SHARE

Za razliku od životinjskog mleka, ne sadrže holesterol i preporučuju se dijabetičarima, srčanim bolesnicima, anemičnim osobama, kao i onima koji su intolerantni na kravlje mleko odnosno alergični na laktozu i mlečne proizvode.

Biljna mleka

Poznato je da je kravlje mleko nekad bilo veoma poželjno u ishrani, najviše zbog kalcijuma. Međutim, mleko životinjskog porekla sadrži mnogo manje kalcijuma nego povrće. Rezultati istraživanja sprovedeni u zemljama koje konzumiraju najviše ovog belog napitka pokazali su da imaju visok stepen obolelih od osteoporoze. Stoga danas sve veću primenu imaju biljna mleka, čija je proizvodnja prošle godine u Americi porasla za 12,5%.

OTKRIJTE I… Koji su prirodni izvori kalcijum?

Biljno mleko predstavlja vodeni ekstrakt žitarica, mahunarki ili koštunjavog voća koji se koristi kao zamena za mleko životinjskog porekla. Za razliku od životinjskog, čijih samo 25% hranljivih materija organizam može da apsorbuje, hranljivi sastojci iz biljnih mogu se apsorbovati u potpunosti. Moderna medicina sve više preporučuje upotrebu mleka biljnog porekla, jer životinjsko sadrži purinske kiseline, koje – osim što onemogućavaju ugradnju kalcijuma i magnezijuma u kosti – crpe postojeći kalcijum iz kostiju.

Osim toga, sadrži proteine koji izazivaju česte alergije, kao i hidrokarbonatne pesticide i masnoće opasne za zdravlje. Važe za daleko zdravija, hranljivija i ukusnija. Jednostavno se prave i odlična su alternativa za osobe koje su intolerantne na kravlje mleko odnosno alergične na laktozu i mlečne proizvode. Intolerancija na laktozu onemogućava organizmu da preradi mlečni šećer, tj. laktozu. Kad laktoza dospe u digestivni trakt, enzim laktaza je razlaže na glukozu i galaktozu, osnovne šećere, koje organizam lakše vari. Takođe, biljna mleka su neizostavna u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani, konzumiraju ih osobe koje žele da potpuno izbegnu ili smanje unos namirnica životinjskog porekla. Ne sadrže holesterol, te su dobra za dijabetičare, hipertenzičare, srčane bolesnike i anemične osobe.

PROČITAJTE I… Sirova hrana- evo o čemu treba voditi računa

Pored toga, ublažavaju tegobe u slučaju gorušice i čira na želucu, kao i simptome menopauze poput valunga. U poređenju s kravljim, biljna mleka sadrže manje masti, a više vitamina B i gvožđa. Osim što ćete uštedeti, prirodna mleka jednostavno možete i da napravite kod kuće bez dodataka konzervansa i šećera. U ishrani se najčešće koriste mleko od badema, oraha, kokosa, pirinča i soje.
Napomena:
Mleka od oraha, integralnog pirinča i soje imaju nisku pH vrednost te ih ne treba konzumirati često kako ne biste zakiselili organizam.

Mleko od pekan oraha
SASTOJCI:
3 šolje vode
1,5 šolja pekan oraha
2 srednje organske šargarepe
1,5 kašičica cimeta
1/4 kašičice kardamoma
2 kašičice ekstrakta vanile
2 urme
PRIPREMA:
U blender staviti vodu, orahe, šargarepu, cimet, kardamom, ekstrakt vanile i urme pa miksati jedan minut. Potom procediti kroz gustu cetku ili gazu i staviti u frižider, gde mleko može da stoji maksimalno tri dana.


Mleko od badema
SASTOJCI:
1 šolja sirovih badema
3 šolje vode
morska so
½ svežeg limuna
PRIPREMA:
Bademe staviti u keramičku ili staklenu posudu i preliti vodom, dodati prstohvat soli i limunov sok, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 12 sati na sobnoj temperaturi. Potom ocediti, isprati u nekoliko voda i staviti u blender. Dodati prstohvat soli i 3 šolje vode pa miksati jedan minut. Mleko sipati u staklenu flašu, zatvoriti i staviti u frižider.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here