Home Formula zdravlja Zašto treba jesti grašak?

Zašto treba jesti grašak?

323
0
SHARE

Ova mahunarka sadrži polifenol kumestrol, te je veliki saveznik u borbi protiv raka želuca, a odlična je i za bubrege.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Vodi poreklo s himalajskih ravnica severozapadne Indije, a danas se uzgaja i koristi u celom svetu. Ova namirnica je prava riznica lekovitih sastojaka, upotrebljava se od davnina i jedna je od prvih kultivisanih poljoprivrednih kultura. Zelena zrna obiluju važnim nutrijentima, uključujući vitamine C, A, B1, B2, B6 i K, kao i minerale gvožđe, magnezijum, bakar i kalijum. Sto grama svežeg graška sadrži 81 kaloriju i čak 67 odsto potrebne količine vitamina C.

SAZNAJTE I… Kako voditi računa o jetri

Odlikuje se malim procentom masti, dok je s druge strane bogat ugljenim hidratima, belančevinama i vlaknima. Odličan je izvor proteina – šolja graška sadrži oko osam grama proteina, što je gotovo identično šolji mleka. Brojna istraživanja potvrdila su da redovno konzumiranje te mahunarke pozitivno utiče na kompletno zdravlje – sprečava, eliminiše i ublažava pojedine bolesti. Ova namirnica takođe obiluje antioksidansima kao što su flavonoidi, karotenoidi, fenolna kiselina i polifenoli.

Grašak i  zdravlje

Sprečava rak želuca

Mnoga istraživanja dokazala su da grašak sadrži polifenol kumestrol, koji je odličan saveznik u borbi protiv raka želuca. Rezultati studije rađene u Meksiko Sitiju pokazali su da je rizik od pojave tog oboljenja smanjen kod osoba koje su svakodnevno konzumirale samo 2 mg kumestrola (šolja graška sadrži oko 10 mg). Budući da je bogata vitaminom C, snažnim antioksidansom koji štiti DNK od oštećenja, ova mahunarka oslobađa toksine i sprečava stvaranje kancerogenih materija u organizmu. Takođe, grašak ima važnu ulogu u očuvanju kardiovaskularnog sistema. Zahvaljujući visokom nivou belančevina, kao i znatnim količinama vitamina B1, B2 i B6, uspešno snižava krvni pritisak i smanjuje nivo homocisteina, koji utiče na zdravlje srca. Pored toga, pozitivno deluje na zdravlje bubrega, što su potvrdili i stručnjaci sa kanadskog Univerziteta u Manitobi. Oni su tokom osam nedelja hranili laboratorijske miševe belančevinama iz graška. Dobijeni rezultati pokazali su pad krvnog pritiska za 20 odsto, a nivo toksina u urinu bio je u granicama normale, što je ukazalo na dobar rad bubrega. Stručnjaci su naveli da ekstrakt ove mahunarke pospešuje sintezu belančevine COX-1, koja stimuliše rad bubrega.

Štiti od artritisa

Antioksidansi u grašku veoma su važni za održavanje zdravlja imunološkog sistema. Budući da sadrži visok nivo vitamina K, grašak može sprečiti Alchajmerovu bolest i artritis, jer se redovnim konzumiranjem ograničava oštećenje neurona u mozgu. Takođe, doprinosi mineralizaciji kostiju i aktivira osteokalcin, koji potpomaže ugradnju kalcijuma u kosti. Sprečava nakupljanje homocisteina, sastojka koji narušava vezivanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu. Folna kiselina i vitamin B6 čine grašak idealnom namirnicom za osobe koje pate od koštanih oboljenja. Zelene kuglice sadrže purin, amino-kiselinu koja u organizmu omogućava izgradnju i sintezu novih ćelija. Povišen nivo mokraćne kiseline usled razgradnje purina može dovesti do pojave gihta, stoga oboleli treba da ograniče ili potpuno izbace grašak iz ishrane, naročito onaj sušeni.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here