Home Top-terapija Zašto sportisti piju sok od cvekle?

Zašto sportisti piju sok od cvekle?

397
0
SHARE

Običaj je, posebno u anglosaksonskim zemljama, da se pre većeg fizičkog napora popije sok od crvenog korena. A razlog je veoma jednostavan: povećava fizičku izdržljivost. Je li to zaista tako? Izgleda da jeste, bar sudeći po interesovanju koje su pokazale razne grupe istraživača što se bave sportskom medicinom.

Zašto je sok od cvekle toliko zdrav?

Dejstvo se pripisuje nitratima u ovom soku. Čim se nađu u telu, počnu proizvoditi azot-monoksid, snažan vazodilatator (to je isti molekul kojem se pripisuje dejstvo vijagre). Prema tome, poboljšava protok krvi i oksigenaciju mišića, koji postaju izdržljiviji.

Međutim, sok od cvekle je zanimljiv iz više razloga. Sadrži velike količine vitamina C i folata, kalijuma, vlakana i antioksidansnih polifenola (betalaini su ,,otkriveni“ 2001. godine). ,,Naše bake su bile u pravu”, tvrde mnogi stručnjaci, ”cvekla je izuzetno zdrava.“ Njen uticaj na čovekovo zdravlje još uvek se ispituje: betalaini navodno sprečavaju brojne degenerativne bolesti, povezane s oksidativnim stresom.

SAZNAJTE I… Kako se priprema sok od kupusa

Više sastojaka iz ovog korena podstiču prirodne procese regeneracije krvnih ćelija, a redovno konzumiranje sveže cvekle i soka od cvekle utiče na snižavanje krvnog pritiska. Još jedan važan adut cvekle jeste visok sadržaj gvožđa. Budući da se radi o prirodnom izvoru i ono dolazi u “društvu” niza mikoelemenata poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, mangana i natrijuma, naš organizam ga lako usvaja i iskorišćava u metaboličkim procesima.

 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here