Home Aktuelno Zašto je zeleni čaj toliko zdrav?

Zašto je zeleni čaj toliko zdrav?

492
0
SHARE

Ako svakodnevno pijete samo šolju ovog napitka, možete znatno poboljšati zdravstveno stanje i sprečiti čak i najteža oboljenja.

Zeleni čaj i zdravlje

Zeleni čaj važi za jedan od najomiljenih napitaka – svakodnevno ga konzumira oko milijardu ljudi na planeti. Najviše se gaji u Kini i Japanu, a naučna istraživanja pokazala su da je reč o najzdravijem piću, jer obiluje antioksidansima i nutrijentima koji moćno deluju na organizam. Poznato je da zeleni čaj poboljšava moždane funkcije, ubrzava metabolizam, podstiče mršavljenje, pa čak i sprečava maligna oboljenja. Međutim, sve to važi samo ako se pije umereno, tj. jedna do dve šolje dnevno.

PROČITAJTE I… Top zelene namirnice

Bitan je kvalitet
Šolja kvalitetnog zelenog čaja obiluje polifenolima, poput flavonoida i katehina, poznatih po snažnom antioksidansnom dejstvu. Ove supstance mogu smanjiti formiranje slobodnih radikala u telu, te tako zaštititi ćelije i molekule od oštećenja. Takođe, usporavaju starenje i sprečavaju razna oboljenja. Jedno od moćnijih jedinjenja u zelenom čaju jeste antioksidans epigalokatehin-galat (najviše ga ima u mladim listićima i pupoljcima), koji, kako je utvrđeno, leči brojne bolesti i sprečava maligna oboljenja. Ovaj napitak sadrži i manju količinu minerala važnih za zdravlje. Međutim, u manje kvalitetni zelenim čajevima (naročito u starijim listovima) mogu se naći prevelike količine fluorida, minerala koji ometa rad štitne žlezde. Dakle, iako su nešto skuplji, uvek kupujte kvalitetne vrste, koje mahom sadrže mlade listiće i pupoljke.

Poboljšava moždane funkcije
Šolja zelenog čaja može nas za tren razbuditi, ali i učiniti pametnijima. Jedan od ključnih sastojaka ovog napitka jeste kofein, poznat kao stimulans. Istina, nije njime bogat kao kafa, ali sadrži ga dovojno da deluje slično. Kofein blokira u mozgu inhibitorni neurotransmiter adenozin. Tako se povećava komunikaciju među neuronima i koncentracija neurotransmitera, poput dopamina i noradrenalina. Dosadašnja istraživanja pokazala su da kofein poboljšava različite moždane funkcije, uključujući raspoloženje, ka i da povećava budnost, vreme reagovanja i pamćenje. Zeleni čaj sadrži i amino-kiselinu teanin, koja premošćava barijeru između krvi i mozga. Ova amino-kiselina povećava aktivnost inhibitornog neurotransmitera GABA (gama-aminobuterna kiselina), koji ima antianksiozno dejstvo. Takođe, podiže nivo dopamina, poboljšava sposobnost učenja i koncentraciju, te snižava krvni pritisak. Studije su pokazale da kofein i teanin mogu imati sinergično dejstvo. Pritom, neka istraživanja ukazuju na to da zeleni čaj može zaštititi mozak od starenja, te usporiti razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ubrzava sagorevanje masti
Ako pogledate listu sastojaka bilo kog suplementu za mršavljenje, velike su šanse da će na njoj biti zeleni čaj. To je zato što ova biljka podstiče sagorevanje masti i ubrzava metabolizam, što su potvrdila ispitivanja na ljudima. U jednoj studiji, u kojoj je učestvovalo deset odraslih muškaraca, zeleni čaj povećao je potrošnju energije za četiri odsto. Još jedna studija pokazala je da se oksidacija masti povećala za 17 procenata, što sugeriše da zeleni čaj selektivno može povećati sagorevanje masti.
Nekoliko studija pokazalo je da zeleni čaj dopriinosi smanjenju masnih naslaga, naročito u predelu stomaka. Jedno od ovih istraživanja obuhvatilo je 240 muškaraca i žena, a trajalo je 12 nedelja. Kod ispitanika koji su pili zeleni čaj znatno se snizio procenat telesne masti. Takođe im se smanjila telesna težina, obim struka i naslage na stomaku. Ipak, treba istaći da neke studije o zelenom čaju nisu pokazale ubrzavanje metabolizma, te da dejstvo varira od osobe do osobe.

Smanjuje rizik od kancera
Naučno je dokazano da antioksidansi sprečavaju maligna oboljenja, a zeleni čaj obiluje ovim dragocenim jedinjenjima, koja uništavaju slobodne radikale i sprečavaju oksidativna oštećenja.

*Rak dojke: Metaanaliza opservacionih studija pokazala je da su pripadnice lepšeg pola koje su pile više zelenog čaja imale 22 odsto manje šanse da obole od raka dojke, najčešćeg tipa kancera među ženama.

*Rak prostate: Jedna studija pokazala je da su osobe koji su svakodnevno pili zeleni čaj imali 48 odsto manji rizik da obole od raka prostate, najčešćeg tipa kancera među muškarcima.

*Rak debelog creva: Studija u kojoj je učestvovalo 69.710 Kineskinja pokazala je da one koje piju zeleni čaj imaju 57 odsto manji rizik da obole od raka debelog creva.
Međutim, treba imati na umu da se pri dodavanju mleka znatno snižava nivo antioksidansa u zelenom čaju.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here