Home Moć uma Započnite dan kafom od pečuraka i zaštite se od raka!

Započnite dan kafom od pečuraka i zaštite se od raka!

306
0
SHARE

Premda se njegovi sastojci čine međusobno nespojivim, u šolji ovog neobičnog napitka s kineskim gljivama krije se pregršt vitamina, minerala i antioksidansa koji sprečavaju razvoj karcinoma.

Kafa od pečuraka

Iako i tradicionalno pripremljena kafa ima svoje obožavaoce u svim delovima sveta, danas se ovaj napitak služi na najrazličitije načine. U ponudi je tako „cold brew“ – kafa pripremljena bez kuvanja ili zagrevanja vode, samo 12-satnim potapanjem u vodu; nitrokafa – kafa obogaćena nitrogenom za bogatu, kremastu teksturu i ukus sličan pivu; „bulletproof“, kafa obogaćena puterom i kokosovim uljem, posle koje vam ni „metak ne može ništa“…

PROČITAJTE I… Kafa do maslačka- melen za želudac

Kad se sve uzme u obzir, može se reći da je ovaj napitak prešao dugačak put od uobičajenog serviranja u beloj šoljici s kockom šećera na tanjiriću. Ipak, najnoviji trend mogao bi delovati previše čak i najvatrenijim obožavaocima kafe u (gotovo) svim varijantama. Premda zvuči kao nemoguća kombinacija, za kafu s pečurkama kaže se da deluje mnogo bolje na organizam od redovne kafe, kao i da su njene negativne posledice, poput razdražljivosti, nemogućnosti spavanja ili zavisnosti od kofeina, mnogo slabije izražene, te da čak – ne postoje.

Nije samo pomadarski trend
Možda na prvi pogled deluje kao pomodarski trend, ali korišćenje pečurki za spravljanje napitaka zapravo je duga tradicija. Početkom četrdesetih godina prošlog veka, kafa je bila među prvim namirnicama koje su usled ratnih okolnosti nestale s tržišta u Finskoj. Ljubitelji kafe brzo su pronašli alternativu u kuvanju pečene raži, ali i pečuraka pod nazivom čaga. Pečurke bi se preko noći potopile u vodu, a ujutru bi se procedile. Danas se nekoliko različitih vrsta pečuraka topi kako bi se pretvorile u tečnost, a zatim se suše, posle čega se od njih prave ekstrakti u prahu, koji se onda mešaju s redovnom kafom da bi napitak imao skoro isti ukus kao instant kafa. Finski proizvođač Four Sigmatic koristi kafu arabiku, čiji blagi ukus ne nadjačava ukus pečuraka. Moguće je da vam kafa od pečuraka ne zvuči primamljivo, ali ljubitelji tvrde da je ovaj napitak, zbog bogatog i zemljastog ukusa, negde između kafe i čaja.

Kineske gljive – najefikasnije
Pečurke koje se najčešće koriste jesu kineske gljive kordiceps i reiši, jer imaju odlične nutritivne vrednosti. Svaku odlikuju osobena lekovita svojstva. Kafa od reiši pečuraka, na primer, savetuje se za poboljšanje kvaliteta sna, dok ona od kordiceps gljiva važi za napitak bogat antioksidansima koji štite organizam i obrzavaju oporavak od bolesti

PROČITAJTE I… Zašto je zeleni čaj tako zdrav?

Zašto biste uobičajenu šoljicu kafe zamenili šoljom kafe od pečuraka?
Razlog je očigledan – kafa s pečurkama je zdravija, budući da ne sadrži kofein, ili ga sadrži upola manje od redovne kafe. To znači da su i mnogo blaže posledice koje unos kofeina povlači sa sobom: nervoza, pad energije kad efekat kofeina nestane i poremećan ritam spavanja. Kafa od pečuraka takođe je manje kisela od redovne, zbog čega više prija stomaku.

DOBRA KOMBINACIJA
Napitak od kafe i pečuraka predstavlja veoma bogat izvor antioksidansa. Sama kafa je njima veoma bogata. Istraživanja pokazuju da se redovnim konzumiranjem kafe smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti, raka debelog creva i jetre, kao i dijabetesa tipa 2. U studiji objavljenoj u Žurnalu poljoprivredne i prehrabmene hemije (Journal of Agricultural and Food Chemistry) navodi se da kafa sadrži mnogo više antioksidans nego zeleni, crni ili biljni čaj. S druge strane, pečurke su već dugo na ceni kao namirnice bogate antioksidansima, naročito glutationinom i ergotioneinom, koji jačaju imunosistem, usporavaju procese starenja ćelija i štite jetru od oštećenja a srce od oboljenja. Kombinacija pečuraka i kafe predstavlja snažnu zaštitu od slobodnih radikala, kancera, Alchajmerove bolesti i očnih oboljenja.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here