Home Moć uma Za ozdravljenje verujte u lek

Za ozdravljenje verujte u lek

499
0
SHARE
moć uma

Što više verujemo da nam nešto dobro čini, brže ćemo i videti  pozitivne rezultate, jer  snaga uma može imati jače dejstvo od bilo koje hemijske supstance. Uz veru se zaista mogu pomeriti planine!

Hipokrat verovatno ne bi sumnjao u to da će glavobolja proći samo od čaše sveže vode, budući da su drevni mudraci dobro poznavali značaj delikatne veze između duha i tela.

Ne moramo ići u davnu prošlost da bismo se prisetili lekara koji su za zdravlje prepisivali šetnje na svežem vazduhu, okrepljujuće ubode i slične terapije.

Takvi tretmani zaista imaju efekta, naročito ako pacijent ne boluje od ozbiljnih poremećaja . Što više verujemo da nam nešto dobro čini, brže ćemo i videti rezultate, jer glava – ili stanje duha – može delovati jače od bilo koje hemijske supstance. Uz veru se zaista mogu pomeriti planine!

U prestižnom časopisu Lancet objavljena je opširna studija više uglednih naučnika, među kojima su i Demijan Finis s Univerziteta u Sidneju i italijanski neurofiziolog Fabricio Benedeti. U toj studiji objašnjava se kako je vrlo moguće da nas „prazan“ lek (ništa) izleči.  Drugim rečima – placebo deluje!

Šta je placebo?

Placebo je supstanca koja se pacijentu prepisuje kao lek, premda nema nijednu aktivan princip. Kockica šećera ili ampulica destilovane vode ponekad zaista mogu izlečiti glavobolju.

Snaga duha i  sposobnost zamišljanja zajedno su u stanju da pretvore inertnu supstancu u delotvornu terapiju (efekat placebo), ili u štetnu terapiju (efekat nocebo). U svrhe brojnih naučnih istraživanja koristi se efekat placeba da bi se videlo da li – i u kojoj meri – neki lek (s aktivnim principima) funkcioniše. Ali u čemu se tačno sastoji mehanizam?

Odgovorićemo vam slikovitim primerom. Uvek se ispituju dve grupe istovremeno. Jedna grupa ljudi dobija lek, a druga placebo. Ako su rezultati vrlo slični u obe grupe, smatra se da lek (hemijski proizvod) nije delotvoran. „Lažni“ lek daje nauci obaveštenja i smernice o daljim istraživanjima.

Nije svemoguć

Da se razumemo, lekovi se ne mogu zameniti placebom. Bakterijska upala leči se antibioticima, ali želimo da naglasimo kako nauka i tehnologija nisu uvek svemoguće.

A zaista je zanimljivo otkriti šta se zapravo krije iza efekta placeba. Lekari traže uzrok bolesti i odgovarajući lek; prepisuju antibiotik koji uništava mikroorganizam što izazova infekciju.

Ali tu je još jedan ključni činilac, o kojem se ponekad ne razmišlja mnogo: naš imunosistem, koji nas štiti od svih štetnih uticaja, uključujući i mikrobe. Odbrambeni sistem u stalnoj je vezi s neuroendokrinim sistemom, koji je pod kontrolom mozga (njime, opet, upravlja stanje duha), a koji proizvodi supstance neophodne za održavanje balansa i zdravlja organizma (poput endorfina, serotonina, dopamina, itd.).

Važno je poverenje

Emocije, očekivanja i sugestije takođe deluju na ovom nivou – i upravo se time objašnjava efekat placeba, za koji je od ključnog značaja i odnos između lekara i pacijenta.

Prema jednom istraživanju, pacijentu treba dati detaljne informacije o načinu lečenja, inače će terapija delovati na njega slabije…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here