Home Formula zdravlja Vreme kad se javlja bol otkriva koji je organ oboleo

Vreme kad se javlja bol otkriva koji je organ oboleo

555
0
SHARE

Lekar kineske medicine prvo pita pacijenta u koliko je sati osetio tegobe. Jer, na osnovu toga može zaključiti o čemu je reč

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, životna energija – či –  cirkuliše telom po tačno određenom ritmu, a svaka dva sata maksimum koncentracije dostiže u drugom meridijanu. U tom periodu, taj meridijan i organ s kojim je povezan postaju dominantni. Međutim, u normalnim okolnostima, te se dominacije ne uočavaju.

Jedino u slučaju začepljenosti meridijana, kao posledica poremećaja protoka vitalne energije – javljaju se simptomi. I to baš u periodu kad se či koncentriše u neprohodnom meridijanu. U nastavku teksta saznajte detalje!

12 meridijana – 12 dominantnih organa

Ljudsko telo prožeto je sa šest jinskih i šest jangskih meridijana. Jinski meridijani povezani su s ‘punim’ organima, koji obavljaju funkciju sakupljanja, čuvanja i prerade materija u telu. Konkretno, prvi jinski meridijan povezan je s plućima, drugi sa slezinom, treći sa srcem, četvrti s bubrezima, peti meridijan s perikardom (srčanom kesom), a šesti – s jetrom.

Nasuprot njima, jangski meridijani korespondiraju sa ‘šupljim’ oganima, koji obavljaju funkciju razmene materije i izlučivanja otrova iz tela.

Prvi jangski meridijan povezan je s debelim crevom, drugi sa želucem, treći s tankim crevom, četvrti s mokraćnom bešikom, peti s trostrukim grejačem (termoregulacionim sistemom), a šesti – sa žučnom kesom.

Raspored meridijana

Meridijani nisu raspoređeni nasumično. Nižu se ovim redom –  prvi jinski meridijan, prvi i drugi jangski meridijan, drugi i treći jinski meridijan, treći i četvrti jangski meridijan, četvrti i peti jinski meridijan, peti i šesti jangski meridijan te, naposletku, šesti jinski meridijan. Analizirate li pravac kretanja životne energije, shvatićete da su pluća njena početna tačka, a jetra – ona završna, što apsolutno ima smisla.

Kad je koji organ dominantan?

Svaki organ dominantan je kad je či energija koncentrisana u meridijanu s kojim korespondira. I baš se tad mogu uočiti simptomi koji ukazuju na to da on ne funkcioniše kako treba…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here