Home Formula zdravlja Voćne đakonije – najbolji lek za trombozu

Voćne đakonije – najbolji lek za trombozu

700
0
SHARE

Zgrušavanje krvi prirodan je proces, ali ako do njega dođe unutar krvnog suda, gotovo sigurno znači probleme. Sprečite ih – promenite jelovnik na vreme i uživajte u plodovima s drveta.

Ishrana i tromboza

Stvaranje krvnog ugruška u slučaju povrede ili posekotine prirodan je proces – tako se sprečava krvarenje i omogućava zarastanje tkiva. Ali, ako se krv zgruša unutar krvnog suda, najčešće usled njegovog oštećenja ili upalnog procesa, njeno proticanje je otežano. Ukoliko se ne reaguje na vreme, ugrušak se može odvojiti od ivice krvnog suda i stići do nekog od vitalnih ograna, uzrokujući smrt. Da biste to sprečili, važno je da ne zanemarujete simptome. Naglo otečena potkolenica može biti znak duboke venske tromboze, koju mogu pratiti i iznenadan bol, koža koja je topla na dodir i zapaljenje površinskih vena. Ako biste da sprečite stvaranje ugruška, krećite se što više i obavezno obratite pažnju na jelovnik.

Sveže voće – moćan saveznik
Lekari najčešće propisuju aspirin radi prevencije tromboze. No, zaboravljaju da postoje namirnice koje takođe sadrže salicilate. Najbolji izbor je sveže voće: uživajte u pomorandžama i kruškama, zasladite se grožđem i nipošto ne zaboravite bobice – jagode, brusnice i borovnice važe za prirodni aspirin. Ipak, imajte na umu da ćete, ako skuvate bobičasto voće, umanjiti njegovu lekovitost. Voćne salate su zbog toga najbolji izbor. Pritom, veoma je važno da ne preskačete obroke, naročito doručak – stručnjaci su utvrdili da ljudi koji to čine imaju do 50% veće šanse za stvaranje tromba unutar krvnih sudova.

Riba – univerzalni lek
Haringa, tuna, pastrmka ili skuša – za koju god da se odlučite, sačuvaćete kardiovaskularni sistem od oštećenja. Tajna je u masnim kiselinama kojima riba obiluje i koje pomažu u regulisanju hipertenzije i nivoa holesterola u krvi, čime sprečavaju stvaranje naslaga na krvnom sudu. Pored toga, grickajte i orašaste plodove, ali imajte na umu da oni obiluju kalorijama. Riba i orašasti plodovi preporučuju se i zbog vitamina E, koji dokazano sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Unećete ga dovoljno ako dnevni meni obogatite i sočivom, slatkim krompirom, semenkama suncokreta i integralnim žitaricama. Hranu obavezno pripremajte na maslinovom ulju. Dobar izbor su i druga hladnoceđena ulja – važno je samo da ne koristite rafinisana.

Delotvorni napici
Pijte što više vode – ako niste hidrirani, krv vam postaje gušća, što čini savršenu podlogu za nastanak tromba. Sokovi od voća takođe se preporučuju, ali isključivo sveže ceđeni, bez dodatka šećera. Voće možete kombinovati i s povrćem, budući da vitamin C sprečava zgrušavanje krvi. Naročito se preporučuje ceđeni limun, koji jača krvne sudove i sprečava njihovo oštećenje. Ako vam je suviše kiseo da biste ga pili, koristite ga za obogaćivanje ukusa ribe. Ili još bolje – kombinujte ga s čajevima. Istraživanja su pokazala da u prevenciji tromboze najbolje efekte ima zeleni čaj. S druge strane, i crno vino pomaže u očuvanju zdravlja krvnih sudova, ali ga ne treba piti u velikim količinama – u redu je gustirati poneku čašu s vremena na vreme.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here