Home Isprobali smo Vitamini i minerali u borbi s toksinima

Vitamini i minerali u borbi s toksinima

220
0
SHARE

Pod pojmom detoksikacije, u poslednjih nekoliko godina podrazumeva se čišćenje organizma od otrova striktnom dijetom ili čak izbegavanjem hrane.

Međutim, u medicinskom smislu detoksikacija jeste prirodni proces kroz koji telo prolazi kad iz svog sistema ukloni bilo koje štetne materije, poput industrijski prerađenih proizvoda, lekova i alkohola. To znači da dijeta ne podrazumeva uvek detoksikaciju i obrnuto – detoksikacija ne znači uvek dijetu.

Detoksikacija: Vitamini i minerali

Brojni vitamini, minerali, kao i druge hranljive materije od suštinskog su značaja za pravilno funkcionisanje tela, a imaju i specifičnu ulogu u detokskaciji digestivnog trakta, jetre, bubrega, kože i mnogih drugih sistema u organizmu.

Nije potrebno da znate tačne latinske nazive svih neophodnih vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, ali je važno da imate na umu koje namirnice treba da konzumirate u toku detoksikacije kako biste uspešno izbacili toksine. Osim putem hrane, vitamine i minerale možete unositi i suplementima, odnosno vitaminskim i mineralskim dodacima ishrani.

PROČITAJTE I… Grejpfrut- topi kilograme i čisti telo

Mleko i mlečne proizvode svedite na minimum
Bez obzira na to što sadrže veliku količinu kalcijuma, mleko i mlečne proizvode trebalo bi da izbegavate – prevelika količina ovih namirnica narušava pH ravnotežu organizma, što može zaustaviti proces detoksikacije.

U nastavku pročitajte koja hrana za čišćenje organizma sadrži neophodne minerale i vitamine

MINERALI NEOPHODNI ZA DETOKSIKACIJU

Kalcijum
Kalcijum je potreban organizmu jer utiče na snižavanje nivoa enzima glukuronidaze, koji sprečava detoksikaciju u telu i umesto toga omogućava štetnim materijama da ponovo uđu u krvotok i oštete ćeliju. Dovoljne količine ovog minerala sadrži zeleno lisnato povrće, tofu sir, sojine semenke, sojino mleko, bademi, rogač, semenke susama, beli pasulj, orasi, kuskus, ovas, sok od šargarepe i brokoli.

Magnezijum
Prilikom detoksikacije telo izbacuje velike količine otrova iz ćelija i tkiva i na taj način povećava se nivo kiselosti u organizmu. Dovoljna količina ovog minerala telo vraća u ravnotežu. Najlakše se u organizmu asimilira preko kože, posebno prilikom detoks kupki. Ima ga u bananama, orasima, tamnozelenom lisnatom povrću, kikirikiju i tunjevini.

Cink
Ima važnu ulogu u mnogim hemijskim reakcijama u organizmu. Zajedno s određenim enzimima u jetri razlaže štetne hemikalije na manje toksične supstance. Predstavlja jak antioksidans koji uništava slobodne radikale u telu i čisti ga od teških metala. Ima ga u mesu, jetri, jajima, ostrigama, boraniji i pečurkama.

VITAMINI NEOPHODNI ZA DETOKSIKACIJU

Beta-katoren
Antioksidans koji štite ćelije od oštećenja slobodnim radikalima. Enzimi u digestivnom sistemu pretvaraju ga u vitamin A, koji je neophodan u procesu detoksikacije. Velike količine vitamina A mogu biti toksične, pa organizam koristi onoliko beta-karotena koliko mu je potrebno. Ima ga u šargarepi, cvekli, zelenom lisnatom povrću, dinji, bundevi i slatkom krompiru.

Folna kiselina (vitamin B9)
Pomaže jetri da neutrališe toksične materije i iz namirnica uzima hranljive sastojke potrebne za funkcionisanje organizma, istovremeno štiteći ćelije od slobodnih radikla. Ovaj vitamin nalazi se u šampinjonima, orašastim plodovima, celovitim žitaricama, brokoliju, špargli, pasulju, zelenoj salati, spanaću, slatkom krompiru i zelenom lisnatom povrću.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here