Home Preventiva Vitamin C spasava od infarkta

Vitamin C spasava od infarkta

538
0
SHARE
vitamin c

Krajem osamdesetih godina prošlog veka, američki nobelovac Linus Poling objavio je senzacionalno otkriće da se oboljenja krvnih sudova mogu sprečiti i lečiti unosom visokih doza vitamina C i lizina, aminokiseline iz kolagena, koja čisti krvne sudove i tako sprečava infarkt.

Američki hemičar i biohemičar, dvostruki nobelovac Lajnus Poling, ogroman deo svojih naučnih istraživanja posvetio je proučavanju vitamina C (askorbinske kiseline) i njegovom delovanju na razna oboljenja.

Zajedno sa svojim saradnikom dr Matijasom Rotom objavio je 1989. godine senzcionalno otkriće: kardiovaskularne bolesti nastaju usled manjka ovog snažnog antioksidansa, koji igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena, supstance neophodne za regeneraciju tkiva, krvnih sudova, kostiju i zuba. Poling je podvukao da se oboljenja krvnih sudova mogu sprečiti i lečiti unosom visokih doza vitamina C i lizina, aminokiseline iz kolagena, koja će očistiti krvne sudove i sprečiti infarkt.

Ova potpuno bezbedna terapija može u potpunosti zameniti statine, skupe sintetičke lekove (poznate po brojnim neželjenim dejstvima), koji snižavaju nivo holesterola u krvi, onemogućavaju nagomilavanje masnoća na zidovima krvnih sudova  i preveniraju infarkt.

Štaviše, ne bi bile potrebne ni skupe bajpas operacije i stentovi, no, uprkos tome što poznatog nobelovca niko nije opovrgao, efikasnost Polingove terapije nije potvrđena kliničkim studijama i godinama je predmet tihog bojkota naučne javnosti, specijalista i medija. Naravno, ima i onih, koji su njegovo lečenje prihvatili s velikim poštovanjem i sprovode ga u bolnicama širom sveta.

Kako nastaje ateroskleroza?

Ateroskleroza (zakrečenje arterija) predstavlja stvaranja naslaga (plaka) od holesterola i kalcijuma na zidovima arterija, što s vremenom dovodi do njihovog suženja, na kraju i do potpunog zatvaranja i, posledično, do srčanog ili moždanog udara.

Glavni uzrok ateroskleroze jeste manjak vitamina i drugih mikronutrijenata u zidovim krvnih sudova, nedovoljno snabdevanje zidova arterija vitaminima i drugim mikronutrijentima, te njihovog slabljenja i formiranja pukotina i oštećenja.

LDL holesterol koji se prenosi krvotokom u obliku lipoproteina i u nedostatku hranljivih materija postaje biološka “zakrpa”  krvnih sudova, taložeći se u njihovim pukotinama pospešujući nastanak aterosklerotičnog plaka.

Kakva je uloga vitamina C?

Stabilnost i elastičnost krvnih sudova zavise od kolagena, čiju proizvodnju pospešuje vitamin C, dok prirodna aminokiselina lizin poput film omotača obavija molekule holesterola, sprečava da se slepljuju i nagomilavaju na zidovima krvnih žila, nakon čega putem krvi dospevaju u  jetru i tamo se razgrađuju. Inače, lizin sprečava nakupljanje i drugih vrsta masnoća.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here