Home Top-terapija Onkologija VITAMIN B 17 – revolucionarni lek ili prevara?

VITAMIN B 17 – revolucionarni lek ili prevara?

604
0
SHARE

Rat između protivnika i pristalica ovog preparata decenijama ne jenjava. Najavljen kao revolucionarna terapija, uprkos opsežnim istraživanjima, nikada nije dobio naučnu potvrdu delovanja na zloćudne tumore

Kada je u Rusiji sredinom 19. veka izolovan iz koštice gorkog badema, amigdalin je vrlo brzo proglašen za lek protiv najtežih bolesti, pre svega malignih tumora, koji, doduše, nisu bili tako česti kao danas, ali su se i tada oboleli, isto kao i u novije doba, suočavali s nedostacima konvencionalne terapije.

Ubrzo su otkriveni i drugi prirodni izvori ove supstance – semenke plodova biljaka iz porodice Rosaceae, bresaka, kajsija, jabuka i šljiva, a amigdalin je početkom prošlog veka prihvaćen i u drugim zemljama kao terapijsko sredstvo protiv kancera.

Pedesetih godina sintetizovan je njegov intravenozni oblik leatril i njegovi ”rođaci” su dobili novo ime vitamin B17, uprkos činjenici da hemijski sastav tih jedinjanja nema nikakve veze s vitaminima. Najavljeni kao revolucionarni lekovi, leatril i amigdalin, uprkos opsežnim istraživanjima, nikada nisu dobili naučnu verifikaciju da deluju na zloćudne tumore.

TOKSIČNO DELOVANJE

Euforija je, štaviše, prilično splasnula kad je Američka agencija za hranu (FDA) zabranila upotrebu ovog preparata, zbog rizika od trovanja cijanidom, koji se u organizmu oslobađa razgradnjom amigdalina, odnosno leatrila, i zapravo je glavni adut ovih preparata – kako pokazuju rezultati laboratorijskih ispitivanja, suzbija rast tumora i sprečava stvaranje metastaza.

Problem je u tome što taj toksin, isto kao i citostatici, nije u stanju da razlikuje zdrave i bolesne ćelije i kod nekih pacijenata izaziva ozbiljne tegobe – mučninu, povraćanje, glavobolju, oštećenje jetre, nagli pad krvnog pritiska i komu, a zabeleženi su i smrtni slučajevi.

Ustanovljeno je da je leatril manje toksičan ukoliko se uzima intravenozno, te da je većina trovanja nastala nakon oralne primene preparata, no – činjenica da može ugroziti zdravlje i život obolelog, naterala je Evropsku komisiju za lekove da sledi primer SAD.

Ipak, uprkos zabranama, leatril se i dalje može nabaviti preko interneta i, kako stvari stoje, prodaje se bolje nego ikad, i to po vrlo paprenim cenama. Pritom cveta i krijumčarenje ovog preparata, što distributerima donosi ogroman profit…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here