Home Formula zdravlja Urinarne infekcije – Šećer moćniji od antibiotika!

Urinarne infekcije – Šećer moćniji od antibiotika!

755
0
SHARE

Ako još niste čuli za D-manozu, pravi je trenutak da se upoznate s najslađim sastojkom jabuka, pomorandži, bresaka i bobičastog voća… Ovaj revolucionarni lek efkasan je čak i u borbi s upornim cistitisom

Dosad ste sigurno nebrojeno puta upozoreni na to da ne smete ni pomisliti na šećer dok vas muči urinarna infekcija.

Ešerihija koli, koja je u najvecem broju slučajeva odgovorna za zapaljenje mokracne bešike, ali i za druge urinarne probleme, sladi se njime, pa bi vam slatka zadovoljstva mogla pogoršati stanje. Ali jeste li culi za D-manozu?

Rec je o sastojku koji se krije u jabukama, pomorandžama, breskvama i bobicastom vocu, posebno u brusnicama i borovnicama. Naime, brojna istraživanja pokazala su da je rec o mocnom borcu protiv urinarnih infekcija, narocito cistitisa.

Najcešce se uzima u obliku suplemenata – praha ili kapsula – a za svega dva dana može vas osloboditi peckanja i otežanog mokrenja izazvanih napornom ešerihijom! Takvi rezultati delimicno pobijaju teoriju da sve što je slatko ide naruku bakterijama. Naime, D-manoza nije ništa drugo do – šecer! Da, dobro ste procitali!

Drugačija od drugih šećera

D-manoza spada u proste ugljene hidrate. Verovatno ste upoznati s tim da oni vrlo brzo podižu nivo šecera u krvi, buduci da se gotovo odmah razlažu na šecere, koji kod zdravih osoba pomocu insulina stižu do celija i tkiva. S druge strane, prosti ugljeni hidrati mogu biti pogubni za ljude koji pate od metabolickog sindroma, ili od dijabetesa.

Međutim, za razliku od drugih prostih ugljenih hidrata, D-manoza se, nakon što dospe u naš organizam, uopšte ne ponaša kao šecer, iako to po klasifikaciji jeste. Ona ne cini da brojevi na meracu glukuze podivljaju. To je zato što se u organizmu zadržava mali, gotovo zanemarljiv deo. Ostatak se filtrira u bubrezima, a potom se u potpunosti izlucuje urinom.

To znaci da tu vrstu ugljenih hidrata bez ikakvih posledica mogu koristiti cak i osobe s dijabetesom, koje spadaju u jednu od rizicnih grupa kad je rec o urinarnim infekcijama. Ipak, poželjno je da se pre upotrebe konsultuju s lekarom.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here