Home Top-terapija Onkologija Ulje tamjana: Odličan saveznik u borbi s kancerom

Ulje tamjana: Odličan saveznik u borbi s kancerom

658
0
SHARE

Preparat koji se dobija od aromatične smole drveta efikasan je i u prevenciji i u lečenju najtežih oboljenja – otkrivamo u čemu je njegova tajna.

Možda je i vama, kao i mnogim ljudima, prva asocijacija na tamjan – crkva. Mesto na čija vrata, neretko odmah posle posete onkologu, kucaju pacijenti s dijagnozom kancera. I dok vernici njegov drvenasti, zemljani i blago voćni miris povezuju s religijom, aromaterapeuti znaju da je reč o dragocenom savezniku u borbi s brojnim, čak i najtežim oboljenjima.

Tamjan leči kancer

Vekovima ranije, tamjan se dodavao vinu koje su ispijali robijaši osuđeni na smrt, kako bi im paralisao sva čula. Mada je za njih bio vesnik onog najgoreg, danas je sinonim za život, što odlično znaju stanovnici Azije i Afrike, koji ga već dugo koriste kao dopunu konvencionalnoj medicini, a čijim stopama već neko vreme idu i stručnjaci i pacijenti s drugih kontinenata. U čemu je tajna etarskog ulja tamjana, kako ono može pomoći u prevenciji i lečenju karcinoma, na koji se način primenjuje i je li njegova upotreba potpuno bezbedna – otkrila nam je Snežana Mitrović, aromaterapeut i diplomirani farmaceut.

Mirom do isceljenja

Gledano iz ugla integrativne medicine, tajna tamjanovog ulja leži u smirujućem, antistresnom dejstvu – isceljenje, kako navodi istaknuti holističar Dipak Čopra, proizlazi iz stanja mira. Korišćenje etarskog ulja stvara prijatnu, harmoničnu atmosferu, a budući da tečnost ima antiseptičan efekat, štiti organizam od infekcija, jačajući pritom
imunosistem. Uz sve to, odličan je borac protiv depresije.

Da bi se u našim rukama našlo etarsko ulje tamjana, prvo je potrebno zarezati koru drveća iz roda Boswellia, koje raste na područjima toplih zima i kišovitih leta. Tako se sakuplja sok, koji je u početku beo, da bi s vremenom postao žut, zelen, braonkast, čak i potpuno crn. Prikupljena aromatična smola potom prolazi kroz proces destilacije – da bi se dobilo ulje koje se koristi u aromaterapiji.

Zašto ulje, a ne smola?

Miris etarskog ulja tamjana slađi je, svežiji i, može se reći, čak i čistiji od mirisa smole. Na pacijenta deluje utešno i opuštajuće, pomažući mu da prevlada bes, anksioznost i očaj. Pritom, etarsko ulje tamjana, zahvaljujući monoterpenima, pomaže u detoksikaciji organizma, a istovremeno ublažava upalne procese, podstiče regeneraciju ćelija, rastvara sluz u plućima, pospešuje lučenje žuči i želudačnih sokova…

Tajni mehanizam delovanja

Istaknuti imunolozi smatraju da karcinom nastaje kad se ošteti DNK kôd u ćelijskom jezgru. Naučnici su utvrdili da tamjan deluje na ćelije kao podsetnik – njegova jedinjenja praktično im stavljaju do znanja kako zdrava DNK treba da izgleda. Ona odvajaju jedro maligne ćelije od njenog ostatka i praktično mu blokiraju sposobnost da reprodukuje oštećene DNK kodove. To znači da tamjan uništava samo kancerozne ćelije, ali ne nanosi nikakvu štetu onim zdravima.

Pritom, preparati na bazi te biljke pomažu u iskorenjavanju zloćudnih ćelija ne samo u ranoj već i u kasnijim fazama bolesti. Dosadašnje naučne studije pokazale su da bi oni mogli biti efikasno sredstvo u prevenciji i lečenju raka dojke, materice, mozga, debelog creva, prostate i želuca, kao i da staju na crtu i leukemiji.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here