Home Preventiva Ulje četiri vetra: Melem za digestivni sistem

Ulje četiri vetra: Melem za digestivni sistem

272
0
SHARE

Ovaj lekovit preparat pomaže u lečenju probavnih tegoba: podstiče rad creva, ublažava grčeve u stomaku i otklanja migrenu uzrokovanu lošim varenjem.

Postoji čitav niz uzroka koji mogu dovesti do neprijatnih simptoma nadutosti. Stres, neuravnotežena ishrana i prejedanje najčešći su uzročnici stomačnih gasova. Nelagoda u stomaku nastaje i usled poremećaja bakterijske flore u crevima, ali i zbog disbalansa hormona – uglavnom pred početak menstrualnog krvarenja. Ako je lekar isključio patološka stanja koja zahtevaju posebnu terapiju, možete isprobati preparat što se spravlja po tradicionalnom italijanskom receptu, starom nekoliko vekova. Biljni lek, nekad poznat pod nazivom ulje četiri vetra, sadrži morač, kim, anis i korijander.

Morač protiv napetosti

Zašto baš ova biljka? Morač ima sposobnost da reguliše rad creva, eliminiše osećaj napetosti i ublaži grčeve. Zahvaljujući blagom antiseptičkom dejstvu, smanjuje proizvodnju gasova.

PROČITAJTE I… Prirodom protiv zdravstvenih tegoba

Kim olokšava varenje

Pored lekovitog dejstva morača na gastrointestinalni trakt blagotvorno deluje i kim – biljka koja je u širokoj upotrebi kod germanskih naroda (koristili su je čak i u magijskim ritualima kojima su terali zle duhove). Pored toga što poboljšava apetit i varenje, otklanja i osećaj mučnine koji se često javlja kod osoba s lošom probavom. Kim pospešuje lučenje žuči, a povoljno utiče i na apsorpciju masti. Prilikom upotrebe ovog začina budite oprezni. Naime, u većim dozama kim negativno utiče na centralni nervni sistem. Zato se uvek pridržavajte preporučene doze.

Foto: Guliver/Thinkstock

Anis ublažava grčeve

Ova blagotvorna biljka pojačava efikasnost ulja četiri vetra zahvaljujući svojim antiseptičkom i antispazmičnom dejstvu. Ima sposobnost da olakša varanje, pospeši lučenje žuči, ublaži grčeve i abdominalne bolove. Ako se koristi u preporučenim dozama, anis je veoma korisna biljka, međutim – preterana upotreba može prouzrokovati neželjene efekte kao što su blaga nesvestica, proliv i povraćanje. Ne treba da ga uzimaju trudnice i mala deca.

SAZNAJTE I… Kako iskoristiti moć biljaka?

Korijander protiv glavobolje

Loše varenje je jedan od glavnih okidača za nastanak migrene. Da biste regulisali probavu i sprečili glavobolju, od pomoći mogu biti blagotvorne kapi koje se dobijaju od ploda korijandera. Reč je o esencijalnom ulju žućkaste boje i snažne arome koje poboljšava funkciju digestivnog trakta, otklanja grčeve, ubrzava varenje, smanjujući osećaj nadutosti u abdominalnoj regiji.

Kako se priprema i koristi?
Reč je o izuzetno jednostavnom receptu. Dovoljno je da sve četiri vrste ulja pomešate u jednakim količinama (pipetom možete uzeti po dvadeset kapi svakog ulja i energično promućkati kako bi se sve komponente dobro izmešale). Mešavinu držite u tamnoj bočici, zaštićenu od svetlosti.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here