Home Aktuelno Topli oblog od pirinča pomaže i u slučaju najtežih oblika ekcema

Topli oblog od pirinča pomaže i u slučaju najtežih oblika ekcema

661
0
SHARE

Ovaj stari filipinski lek zaustavlja pucanje, pečenje i svrab kože, a vremenom uklanja zadebljanja.

Tekst: Milena Pilipović

Prelazak iz toplog u hladan period i visoka vlažnost vazduha negativno se odražavaju na zdravu, a posebno na bolesnu kožu zahvaćenu ekcemom, psorijazom, kontaktnim ili nekim drugim dermatitisom.

Prilikom ovakvih vremenskih uslova oštećuje se njena zaštitna barijera, pa iz dubokih slojeva derma počinju da isparavaju voda i ostali korisni sastojci. Posledica su bolne i ružne promene po licu i telu, te je u ovim mesecima važno imati pri ruci recept koji suzbija ekcem i slične probleme. Pomoć su ponudili Filipinci, a zahvaljujući svojoj efikasnosti, recept se proširio na ostale delove sveta.

Jednostavan, a jeftin prirodni lek

Za pripremu ovog obloga ne treba mnogo vremena i novca. Naprotiv, dovoljno je da šaku belog pirinča kratko propržite na tiganju bez ulja, na umernoj temperaturi, prelijete sa 2/3 šoljice vode i kuvate dva minuta. Zatim poklopite, da korisne fitomaterije ne ispare i ostavite da se prohladi. Kada se pirinčana kaša tek toliko prohladi da može da se drži na koži, nanesite je na bolno mesto i pustite da deluje sat i po do dva sata. Postupak ponavljajte dva puta dnevno (ne više od toga), po mogućnosti u istim vremenskim razmacima (ujutro i uveče), dok se stanje kože ne popravi.

Napomena: Koristite podnošljivo (!) vruć pirinač, jer što je oblog topliji, to je njegov efekat bolji. Ali pazite da se ne opečete.

Učinkovit zahvaljujući specifičnom hemijskom sastavu

Iako deluje suviše jednostavno da bi bio delotvoran – topli oblog od pirinča zaista radi posao. Zahvaljujući visokoj koncentraciji cinka, vitamina B i E, on u kratkom roku zaustavlja pucanje, ljuspanje, pečenje i svrab kože.

Osim toga, zbog prisustva orizanola – retke, a izuteno korisne vrste biljne masti, gradi zaštitni film na epidermu (gornjem sloju kože), štiteći ga tako od štetnih spoljnih uticaja (sunca, vetra, vlage i hladnoće) i sprečavajući isparavanje dragocenih materija iz dubljih slojeva kože.

Pomaže i dugoročno

Pored toga što brzo i efikasno ublažava simptome ekcema, psorijaze i dermatitisa, dugoročno gledano primena toplog pirinčanog obloga poboljašava kvalitet kože.

Naime, pošto omekšava zadebljanja i ravna teksturu, ovaj oblog vremenom kožu čini lepšom, glađom i baršunastom na dodir. Što je još veoma bitno, smanjuje verovatnoću od ponovnog pogoršanja bolesti, tako da je dobro naviknuti se na redovno korišćenje.

Uvek koristite svež oblog

Ne podgrevajte pirinač, jer on usled stajanja i ponove termičke obrade gubi svojstva. Pitanje je da li biste ostvarili ikakav pomak u lečenju, ako biste na obolelo mesto stavljali pirinač koji ste obarili nekoliko sati ranije.

Nije slučajnost što su Filipinci pronašli rešenje za kožne probleme

Dosta Filipinaca muku muči sa kožnim problemima, jer na njihovom arhipelagu vlada umereno tropska klima, koju karakterišu dugi vlažni periodi, sa dosta kišovitih i vetrovitih dana, a koja pogoduje razvoju ekcema. Zbog toga ne čudi što su baš oni pronašli lek za ublažavanje upornih kožnih problema.

Korisna je i pirinčana vodica

Ukoliko u pauzi između dva tretmana osetite zatezanje, peckanje ili bilo koju drugu vrstu nelagode, nemojte privijati oblog na bolno mesto. Nakvasite tupfer vodom u kojoj ste kuvali pirinač, pa njime obrišite nadraženu kožu.

Pirinčana vodica takođe deluje obnavljajuće i umirujuće na epiderm. No, bez obzira na to, njome, kao ni bilo kojom drugom tečnošću ne treba prečesto da kvasite oštećenu regiju. Iz prostog razloga, jer takva koža ne voli vodu. Dakle, ovo vam može biti rezervna opcija u nuždi – način da premostite period do drugog tremana bez tegoba!

Ostali korisni saveti

Pored toga što treba da stavljate pirinčani oblog, da biste suzbili sezonsko pogoršanje kožne bolesti potrebno je da vodite računa o sledećim stvarima.

NASTAVAK PROČITAJTE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here