Home Formula zdravlja Top 10 joga vežbi za početnike

Top 10 joga vežbi za početnike

817
0
SHARE

Želim da treniram jogu, jer sam mnogo citala
o njenom blagotvornom uticaju. Ali živim i radim
u maloj sredini, u kojoj niko ne drži casove
ove discipline. Ne usudujem se da vežbam
sledeci savete sa interneta, prosto da time ne
nacinim više štete nego koristi. Možete li da
mi preporucite neke korisne vežbe za pocetnike
i objasnite kako se one izvode?
Magda T. iz Stapara

Odgovor stručnjaka – Maja Vučković, instruktor joge

Zbog kompleksnosti izvođenja položaja, jogu treba da ucite uz instruktora. Ukoliko to nije moguce, postoji niz laganih vežbi koje možete praktikovati samostalno, uz instrukcije iz knjiga ili sa interneta.

Neke od njih su: polucucanj u vidu “stolice” (Utkatasana), podizanje ruku iznad glave i savijanje trupa u stranu (Tadasana i Tirjaka Tadasana), uvrtanje u boku (Kati Cakrasana), sedenje u položaju “štapa” (Dandasana), izvijanje leđa u vidu “macke” (Mardžariasana), istezanje mišica nogu uz jacanje ruku i ramena putem “psa koji gleda dole” (Adho Mukha Svanasana), uvrtanje kicme (Ardha Macjendrasana), te položaji za opuštanje (Balasana i Šavasana).

Ali morate prvo navici telo na pripremne položaje, kako biste kasnije mogli da zauzmete njihove pune verzije. Zato pratite svoje mogucnosti i uvek vežbajte u granicama trenutne prijatnosti. A pritom vodite racuna o sinhrozovanosti pokreta i disanja, koje se u jogi odvija iskljucivo kroz nos.

Pri ekstenzijama neka vam bude aktivan udah, a tokom fleksija i torzija – izdah. Dalje, svakodnevno praktikujte tehnike disanja (pranajame), pre svega puno jogicko disanje – ono koje ukljucuje stomacno, grudno i klavikularno.

Da biste ga savladali, neko vreme vežbajte samo abdominalno disanje. Naime, kao izvodjenje asana, i disanje treba da bude svesno i ujednaceno. Napomena: Ne izvodite samostalno inverzije, koje su cetvrta grupa osnovnih asana.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here