Home Formula zdravlja Tonik od lincure vraća vitalnost

Tonik od lincure vraća vitalnost

299
0
SHARE

Koren ove biljke poboljšava raspoloženje, ubrzava oporavak organizma i podstiče apetit! To su naši preci vrlo dobro znali, pa su ga obilato koristili. Hajde da vidimo i kako.

Lincura i zdravlje

Zbog svog okrepljujućeg dejstva, ova biljka (poznata još i pod nazivom gorčica) bila je izuzetno važna za naše pretke, isto kao i ženšen za istočnjačke narode. Od žute lincure (Gentiana lutea) koristi se valjkasti koren (tamnožućkast spolja i žut iznutra), koji je u početku slatkast, a zatim izrazito gorak. Upravo zbog svog specifičnog ukusa ima veoma snažno tonično dejstvo. Gorčica je poznata kao narodni lek koji se uzimao u slučaju malaksalosti, iscrpljenosti, a koristila se i njoj srodna biljka Kohova sirištara (Gentiana acaulis), koju odlikuju prelepi ljubičastoplavi cvetovi.

Poboljšava varenje
Ova lekovita biljka je zaštićena zakonom, pa se može nabaviti isključivo u zelenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Koren lincure se tradicionalno upotrebljava u vidu tonika koji snaži organizam, ali to nije sve. Poznat je i po tome što poboljšava apetit i varenje, što je tipično za travke gorkog ukusa. Stari travari iz svih krajeva sveta preporučivali su uzimanje čašice gorkog (u ovom slučaju alkoholnog) likera posle jela.

Pomaže i u slučaju anemije
Moderna fitoterapija je delimično usvojila njihove preporuke, pa je stručnjaci danas preporučuju tokom oporavka od bolesti, kao i u slučaju anemije. Koristi se u obliku tinkture: jedna kafena kašičica u pola čaše vode ujutru i uveče, za više energije. I tinktura se može naći u prodaji, mada možete je i sami napraviti. U 50 grama alkohola (od 70%) potopite oko 20 grama korena gorčice. Posle tri dana procedite i dodajte još 50 grama alkohola.

PROČITAJTE I… 5 eliksira mladosti iz raznih krajeva sveta

U Indiji i Kini
Razne vrste lincure koriste se u tradicionalnom lečenju i kod drugih naroda. Ajurveda preferira podvrstu s Himalaja za podsticanje probavne vatre, ali i za jačanje uma. Kineska medicina preporučuje gorčicu osobama koje imaju problema s jetrom i koje lako preplavi bes.
Blagotvorno dejstvo ove biljke nije promaklo ni Edvardu Bahu, koji preporučuje cvetove biljke (broj 12) kao emotivnu podršku u teškim trenucima.

Vino i eliksir od lincure

Smatra se da ovaj napitak okrepljuje, ali i da pospešuje apetit. Posebno je koristan u trenucima kad se osećate bezvoljno. Postoje razne varijante, evo nekoliko najpoznatijih:
*Potopite 50 grama korena lincure u litar belog vina i ostavite mešavinu da ostoji tri dana. U slučaju nedostatka apetita, preporučuje se po čašica pre obroka.
*Recept koji smo našli u jednim starim novinama glasi: u 900 grama vina potopite 50 grama korena lincure i 50 grama kore gorke narandže. Posle deset dana procedite i sipajte u flašu. Dobili ste liker koji ”diže iz mrtvih”.
*Možete napraviti i eliksir s alkoholom, koji ima snažno digestivno dejstvo. U 500 grama alkohola od 60% potopite 50 grama korena lincure, 25 grama kore gorke narandže i, ako želite, 10 grama aromatične trske. Posle 20 dana procedite i vaš eliksir je gotov. Ovom eliksiru možete dodati i 200 grama sirupa od kina-drveta.
*Napravite čaj: Koristan u slučaju problema s varenjem i nedostatka apetita, a takođe deluje okrepljujuće u toku oporavka od bolesti.
Stavite 2-3 g korena lincure u 100 ml hladne vode. Ostavite da prokuva, pustite da kuva nekoliko minuta, zatim neka odstoji dvadesetak minuta. Procedite i popijte.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here