Home Isprobali smo Terapija grožđem

Terapija grožđem

354
0
SHARE

Od davnina je poznato da je grožđe zdrava namirnica. Preporučivali su ga grčki i rimski lekari, poput Plinija, Celza i Dioskurida. Počevši od 19. veka, pa sve do današnjih dana, lečenje grožđem bivalo je sve zastupljenije, a danas je veoma popularno u Francuskoj i zemljama nemačkog govornog područja.

Interesovanju za takav oblik lečenja doprinela je i knjiga koja je objavljena 1921. godine pod nazivom ”Lečenje grožđem”. Autorka ove knjige, Južnoamerikanka Johana Brant, u njoj je opisala kako je ozdravila od teške bolesti hraneći se nekoliko meseci isključivo grožđem.

Terapija grožđem i zdravlje

Za njenim iskustvom poveli su se mnogi, koji su dobrovoljno isprobali ovu terapiju krajem leta, a onda je i zvanična medicina rešila da istraži mogućnosti terapeutskog delovanja grožđa. Očigledno je odgovor bio sjajan, budući da je 1933. godine profesor Marsel Labe s francuske Medicinske akademije pozvao sve da se podvrgnu ampeloterapiji (odnosno terapiji grožđem): ”Akademija može da je preporuči jer je veoma delotvorna protiv raznih bolesti i uopšte protiv svih patoloških stanja koja pripadaju grupi pod nazivom artritis”.

Terapija je zatim nekoliko puta iznova oživljavana. Na primer, 1957. godine veliki odjek imala je knjiga ”The grape cure, a living testament” Bejzila Šekltona. Zapravo, od početka 19. veka lečenje grožđem se uveliko spominje u tekstovima i iskustvima mnogih naturopata, ne toliko kao terapija za lečenje određenih bolesti koliko kao strategija za detoksikaciju prilikom smene leta i jeseni. Ali zašto je toliko dobro za naš organizam uzimati nekoliko dana samo grožđe?

PROČITAJTE I… Jedite (skoro) sve i mršavite!

Pre svega, lečenje grožđem pročišćava organizam u jednom važnom trenutku u godini. Organizam treba da se očisti od naslaga kako bi bio u odličnoj formi kad nastupe hladniji dani, te mogao da se prilagodi novim klimatskim uslovima. Za ostvarenje tog cilja, voda je izuzetno važan sastojak, a grožđe je veoma bogato vodom i i te kako pomaže izbacivanje toksina.

Ali to nije sve. Grožđe je jedna od najmoćnijih alkalizirajućih namirnica, a pritom se lako vari i veoma je korisno u slučaju probavnih tegoba. Sadrži vitamine iz grupe B, C, A i mineralne soli. U njemu su i dragoceni flavonoidi, naročito u ljusci, i posebno u crnom i crvenom grožđu. Ti sastojci, kao i resveratrol, imaju antioksidantno i protivupalno dejstvo, a veoma uspešno sprečavaju i povratak bolesti. Sadrži i proste šećere, ali ne izaziva skok šećera u krvi. Mnogi osete da im se vraća energija nakon nekoliko dana terapije grožđem. Savetuje se da se uzima više grožđa nakon bolesti ili ako se prolazi kroz period psihofizičkog stresa.

Ne treba potceniti ni semenke iz zrna grožđa. Izuzetno su bogate polifenolima. Ulje iz semena grožđa, koje karakteriše specifičan kiselo-sladak ukus, dodaje se u salate i koristi se za pravljenje kozmetičkih preparata za lice i telo – savršeno deluje protiv starenja, sprečava pojavu fleka na koži, čak ih i eliminiše .
Moglo bi se još dugo govoriti o tome. Podsećamo samo da sok od grožđa proređuje krv i na taj način doprinosi sprečavanju moždanog i srčanog udara. A naturopata Valdo Vakaro podseća da grožđe sadrži melatonin, upravo onu supstancu koja se koristi protiv nesanice i poremećaja sna. Dakle, reguliše cirkardijalni ritam i koristan je u slučaju prilagođavanja novim životnim ciklusima, kao što su povratak na posao nakon odmora i progresivno smanjenje dnevne svetlosti. Treba navesti i to da je sastav soka od grožđa veoma sličan majčinom mleku, ali bez proteina, zbog čega ga nazivaju i ”biljnim mlekom”. To je još jedan dokaz koliko je priroda velikodušna prema nama.

NAČIN PRIMENE TERAPIJE

Kada početi
Terapiju treba sprovesti u periodu od kraja avgusta do prvih nedelja oktobra.
Koliko dugo traje?
Od tri dana do dve nedelje. Neko je primenjuje i duže, ali treba biti pažljiv.
Koliko grožđa ona uključuje?
Tokom čitave terapije jede se samo grožđe, i to od jednog do 2,5 kilograma dnevno – za doručak, ručak i večeru.
Koja sorta grožđa?
Treba uzimati i belo i crveno. Crveno grožđe je bogatije flavonoidima.
Treba li jesti i ljusku i semenke?
Da, ljuska sadrži važne hranljive sastojke, isto kao i semenke. Dobro ih sažvaćite. Nekad možete popiti samo sok, bez ljuske i semenki. Grožđe možete uzimati u svim oblicima: izmiksajte celo zrno, iscedite ga, napravite voćnu salatu sa semenkama ili bez njih.
Zar zaista ne smem da jedem ništa drugo?
Ne bi trebalo ništa drugo jesti barem nekoliko dana, toliko se može izdržati… U slučaju da ne želite da se odreknete drugih namirnica, uzimajte grožđe između obroka.

PROČITAJTE I… Nedostaje vam kalcijum? Ovo su njegovi prirodni izvori
Kada ne treba primenjivati ovu terapiju?
U trudnoći i tokom dojenja, kao i tokom uzimanja antikoagulantnih lekova (samo grožđe je antikoagulans i moglo bi poremetiti parametre koagulacije). Ovu terapiju treba izbegavati i u slučaju velike iscrpljenosti ili bolesti.
Grožđe uvek dobro operite
Operite ga pod jačim mlazom vode. Naturopate Žan-Mari i Natali Delekroa savetuju da potopite grozd u vodu u koju ste prethodno stavili sok od limuna kako bi se rastvorili nitrati koji se eventualno nalaze na ljusci.
Pre terapije i posle nje
Kao i kod svih oblika detoksikacije, i terapija grožđem zahteva postepeni pristup. Nekoliko dana pre terapije, uzimajte samo biljne namirnice, u početku u čvrstom stanju, a zatim sve tečnije (isceđene ili izmiksane). Našim organima za varenje treba malo vremena da se naviknu. Na kraju terapije uradite obrnuto: uzimajte biljne namirnice u tečnom, a zatim one u čvrstom, stanju, prvo presne a potom kuvane.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here