Home Isprobali smo Taoistička mudrost – Vežbe “pet životinja“

Taoistička mudrost – Vežbe “pet životinja“

841
0
SHARE

Prema taostičkom učenju, psihofizičko zdravlje možemo poboljšati oponašanjem pokreta određenih životinja

Vežbe pet životinja osmislili su drevni taoistički mudraci posle dugotrajnih proučavanja prirode i prirodnih principa izlečenja. Premda su odavno poznate preko različitih izvora, danas doživljavaju novu slavu zahvaljujući Stivenu Tomasu Čangu, čuvenom lekaru i predavaču, koji svoj svetski ugled posebno duguje činjenici da je praunuk ličnog lekara carice Či Ksi iz dinastije King, koja je vladala krajem 19. veka.

Povratak prirodi

“Ako se izvode svakodnevno”, tvrdi Čang, “ove vežbe ne samo što vas štite od bolesti i bolova već vam pružaju predivan osećaj dobrostanja koje proizilazi pravo iz srca”. Možda ova izjava zvuči neobično uzimajući u obzir da su vežbe osmišljene samo na osnovu posmatranja karakterističnih pokreta pet životinja u divljini.

Ali kao što je to čest slučaj s kineskom i indijskom medicinom, prerano donošenje zaključaka gotovo je uvek posledica pogrešnog razmišljanja. “Mehanizam delovanja” ovih vežbi, kako bi se danas reklo, ne sledi principe moderne nauke već poštuje zakone tao mudrosti.

Jedna životinja za jedan organ

Životinja ima pet jer svaka odgovara jednom prirodnom elementu (vatra, zemlja, metal, voda, drvo). Svaki prirodni elemenat i njegova životinja odgovaraju jednom telesnom organu.

Taoistička nauka zato bolesti određenih organa leči izvođenjem određene vežbe, koja se sastoji iz oponašanja pokreta odgovarajuće životinje. Ako na primer osoba boluje od stomaka, kojem odgovara elemenat zemlje, izvodiće pokrete tipične za medveda…

..

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here