Home Top-terapija Šta sve može PETROLEJ

Šta sve može PETROLEJ

1759
0
SHARE

Ukoliko se uzima u malim količinama, ova supstanca omogućava rastvaranje masnih i mineralnih naslaga u žučnoj kesi, a danas se njime leči čak i karcinom. Na koji način ga treba upotrebljavati, otkrio nam je prof. dr Staniša Stojiljković

Razgovarala: Radenka Marković

Prof. dr Staniša Stojiljković

Otkako je čovek počeo da eksploatiše naftu, krenuo je i da u terapiji raznih zdravstvenih problema koristi njen derivat petrolej. To se najviše radilo u siromašnim oblastima sveta, zatim za vreme ratova kao i u slučajevima masovnog obolevanja od nekih bolesti.

Prof. dr Staniša Stojiljković, šef Katedre za ekološko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu i član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, kaže da je petrolej upotrebljavan kako u terapiji dermatoloških oboljenja, tako i za oralnu upotrebu u slučaju stomačnih problema, gušobolje i dezinfekcije, a u poslednje vreme primenjuje se i u terapiji nekih autoimunoloških bolesti.

„Koristili su ga Egipćani, Rimljani, Rusi. Kod nas je upotrebljavan u mnogim selima moravskog regiona za lečenje stomačnih tegoba, infekcija rana i dermatoloških problema. Istorijski dokumenti svedoče da su njime lečeni vojnici tokom balkanskih ratova“, ističe naš sagovornik i navodi zanimljiv način korišćenja kerozina – petroleja u istočnoj Africi i još nekim zemljama. Naime, tamo je godinama bio deo dijetetskih suplemenata u školama, jer se smatralo da se tako smanjuje seksualni nagon mladih u pubertetu.

„Dosta naučnih časopisa obrađuje teme medicinske upotrebe petroleja, pre svega u nerazvijenim delovima Afrike, zatim u Sibiru i drugim delovima sveta gde ga je bilo. Tamo je školska medicina bila nedostupna ili nerazvijena, a narodna ili iskustvena medicina je stotinama godina primenjivala mnoge biljke, minerale, masnoće, delove životinja kao i neke elemente naftnih derivata“, ukazuje prof. dr Staniša Stojiljković.

Tržišna utakmica utiče na kvalitet

„Petrolej je“, objašnjava doktor, “jako dezinfekcijsko sredstvo. Dobar je kao ekstragent ili rastvarač masnoća. Treba znati da je odnos holne (žučne kiseline), dezoksiholne kiseline, bilirubina i mnogih soli često narušen u žučnoj kesi i jetri, a petrolej omogućava blagu stimulaciju, odnosno rastvaranje masnih i mineralnih naslaga u žučnoj kesi. Zato ga treba konzumirati u malim količinama, po jednu kafenu kašičicu ili 5 ml.“

Naš sagovornik objašnjava da u tako malim količinama u organizam unosimo i znatno toksičnije komponente od petroleja, bilo da su iz hrane, kozmetike ili lekova.

Prema njegovim rečima, petrolej koji se koristi u lekovite svrhe je destilat nafte, destilovan na temperaturama ne višim od 150 oC. Sastoji se od alifatičnih i aromatičnih ugljovodonika, pri čemu aromatičnih treba da bude manje od 2% u odnosu na alifatične, da bi dejstvo petroleja bilo efikasnije.

„Savremene metode separacije prirodnim jonoizmenjivačima i adsorbentima mogu sastav petroleja kao derivata nafte dovesti do željene upotrebne vrednosti“, naglašava naš sagovornik.

On navodi da su se naši stari lečili gasom, odnosno petrolejom koji su sipali u lampe i fenjere i njima osvetljavali prostor. Međutim, sada je drugo vreme, na delu je tržišna utakmica i u zvaničnoj farmaciji i u alternativni, zbog čega ne bi mogao da preporuči neki konkretan petrolej na tržištu kao lekovit a neki drugi da odbaci.

Važno je da dospe do limfnog sistema

Kada je reč o dužini korišćenja i količini koja može da se uzima, to, kaže, ne bi trebalo određivati na svoju ruku već bi moralo biti pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

„Praćenjem rezultata analize krvi, mokraće i analize dlake kose može se znati da li treba stopirati ili nastaviti sa korišćenjem petroleja. Petrolej treba prvo bućkati u ustima, nekoliko dana po nekoliko kapi a kasnije povećati količinu do jedne kafene kašičice i tu količinu bućkati nedelju dana.

Nakon toga petrolej se može konzumirati prvo po nekoliko kapi dnevno, da bi posle desetak dana mogao da se koristi tako što se nedelju dana uzima po jedna kafena kašičica na dan“.

Objašnjavajući kako mućkanje u ustima pomaže, doktor kaže da veliki deo krvi protiče kroz usnu duplju, pa i deo petroleja ulazi u krv i biva transportovan do svih organa pri čemu je posebno važno da dospe do limfnog sistema. Pre svega zato što je limfni sistem problem savremenog čoveka, pošto u njemu nastaje kancer.

„Bitno je, uporedo sa korišćenjem petroleja, raditi opsežniji sistem čišćenja organizma i energizacije, kako bismo toksine koje izvlači petrolej i sam petrolej mogli da izbacimo iz organizma“, naglašava on.

Može li izlečiti rak?

Kod nas se već dugo zvanična medicinska struka i pobornici alternativnih načina lečenja spore oko toga da li petrolej može da se koristi u lečenju malignih oboljenja. Prvi smatraju da je petrolej otrov a drugi da je lek.

Prof. dr Staniša Stojiljković smatra da statistički ili pojedinačni primeri, bilo medicinske, bilo neke druge terapije, ne mogu biti zajednički imenitelj za veoma ozbiljna oboljenja poput kancera.

„Moja razmišljanja na osnovu praćenja naučnih radova, patenata, velikog broja disertacija u svetu u ovoj oblasti, uvažavajući iskustvenu ili narodnu medicinu, koja je stotinama godina bila u funkciji, jeste da se kancer ne ubija.

Mislim da kancer treba razoružati sveobuhvatnijim pristupom pacijentu. Jačanje imunološkog sistema sa uravnoteženjem mnogih procesa u organizmu (sistema disanja, prerade hrane, kardivaskularnog, limfnog i hormonskog sistema) stvara se veća verovatnoća izlečenja. Nažalost, kod nas statistika umrlih govori da moramo sveobuhvatnije pristupiti savremenim autoimunološkim oboljenjima“, kaže on.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here