Home Preventiva Šta jesti u slučaju dijareje?

Šta jesti u slučaju dijareje?

3961
0
SHARE

Pored već dobro poznatog dvopeka i pečenih jabuka, preporučuju se i banane i pirinač. Od mesa možete jesti piletinu, s tim što se počinje od tostiranog hleba i čaja, dok se ostale namirnice u ishranu uvode polako.

Dijareja i ishrana

Ako nakon obroka osetite bol u stomaku, praćen grčevima promenljivog intenziteta, a pritom morate otrčati u toalet, gde shvatite da imate retku stolicu – jasno vam je da ste dobili proliv (dijareju). Učestala, vodenasta stolica javlja se najčešće nakon jela, a koliko god vremena proveli u toaletu, stičete utisak da vam creva nikad nisu dovoljno prazna.

Akutna dijareja obično prolazi brzo i nije razlog za brigu, a uzroci mogu biti različiti – stomačni virus, bakterijska infekcija, nesvarljiva vlakna, lekovi ili namirnica koja vam jednostavno ne prija. Treba imati na umu da dijareja nije bolest, već simptom nekog zdravstvenog problema, pa se treba zabrinuti ukoliko akutni oblik preraste u onaj hronični, koji traje nedeljama, čak i mesecima. Ako vam proliv ne da mira, trebalo bi da povedete računa o ishrani – pojedine namirnice mogu pogoršati stanje, dok su druge odlični saveznici u borbi s dijarejom.

Izbegavajte kafu i alkohol

Alkohol i kofein poznati su kao saveznici proliva, budući da podstiču izbacivanje tečnosti iz tela. Na masnu hranu takođe treba zaboraviti, kao i na puter, sladoled, mleko i sir. S druge strane, jogurt se može konzumirati u umerenim količinama, ali tek kad stolica počne da se normalizuje. Namirnice s veštačkim zaslađivačima, posebno sokove, treba precrtati sa spiska poželjnih, budući da zamene za šećer kod nekih ljudi mogu delovati poput laksativa. Takođe, treba se držati podalje od hrane koja izaziva gasove, koliko god da je zdrava – zato tokom borbe s dijarejom izbegavajte kupus, pasulj, kukuruz, brokoli i karfiol.

PROČITAJTE I… Sirova hrana- o čemu treba voditi računa

Pijte mnogo tečnosti

Pre svega, potrebno je nadoknaditi tečnost koja putem dijareje odlazi iz tela. Zbog toga se savetuje konzumiranje vode, čak i više od preporučenih osam čaša dnevno, i to u kombinaciji sa solju – da bi se ponovo uspostavila narušena ravnoteža elektrolita (natrijuma i kalijuma) u telu. Međutim, treba imati u vidu da se ne preporučuje obična voda, već isključivo negazirana mineralna.

Ako se dijareja zakomplikuje i udruži s povraćanjem, u svrhu rehidratacije najčešće se daje infuzija. Mogu se piti i blagi čajevi, a preporučuje se i ispijanje pileće supe. S druge strane, savetuje se izbegavanje pojedine hrane bogate vlaknima, u koju spadaju i integralne žitarice, orašasti plodovi, kao i suvo voće. Stručnjaci kažu da možete proveriti pijete li dovoljno tečnosti – ako vam je mokraća mutna, treba vam više vode.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here