Home Preventiva Smanjite dioptriju dok spavate!

Smanjite dioptriju dok spavate!

689
0
SHARE

Da, moguće je! Saznajte sve o novoj terapijskoj metodi – ortokeratologiji

Nova tehnika razvijena u SAD  -ortokeratologija, malo je poznata u Evropi, a zasniva na ispravljanju nedostataka vida poput dalekovidosti, kratkovidosti i astigmatizma pomoću sočiva koja se nose samo noću.

Poreklo i prednosti

“Premda se o ovom načinu korekcije vida govori još od 1962, prva dozvola za korišćenje sočiva za ortokeratologiju dobijena je tek 1998. u SAD”, objašnjava italijanski oftalmolog dr Đanluka Pjeragostini, koji od 2010. primenjuje ovu tehniku kod svojih pacijenata.

“Ali tek 2002. godine američki nadležni organi izdali su dozvolu za korišćenje specijalnih sočiva kojima se ispravlja kratkovidost do -6 dioptrije i astigmatizam do 1,75, nezavisno od starosne dobi pacijenta. Naknadna dostignuća omogućila su i korekciju drugih nedostataka vida.

S jedne strane, ortokeratologija ispravlja nedostatke vida bez obaveznog nošenja naočara ili sočiva tokom rada i slobodnog vremena, dok s druge  sprečava pogoršanje kratkovidosti, što je ogromna prednost za pacijente i krupan korak napred u oftalmologiji.

Zaustaviti rast dioptrije

Naučna istraživanja sprovedena u Hongkongu i Španiji pokazala su da ortokeratologija kod kratkovide dece od šest do 12 godina usporava rast dioptrije za oko 50%  u odnosu na upotrebu naočara, što nije mala razlika.

Treba imati u vidu da je ovakva korekcija vida privremena i potpuno reverzibilna: to znači da će onome ko prestane da nosi takva sočiva rožnjača posle kratkog vremena biti u potpuno istom stanju kao i pre početka terapije. Ukratko, na tom delu oka ne dolazi do konačnih promena, a to važi i za mehanizam funkcionisanja i fiziološko stanje oka.

No, pogledajmo o čemu se tačno radi.

Poseban tip sočiva

Za razliku od uobičajenih sočiva za korekciju dioptrije, ova imaju “obrnutu geomteriju”, odnosno ravna su u sredini, a zaobljena na ivicama. Tokom noći dolazi do preraspodele ćelija epitela i, posledično, do neke vrste preoblikovanja površine rožnjače. “Dobijeni profil rožnjače sličan je onome koji se postiže refraktivnom hirurgijom, samo što ovde nema govora o oštećenju tkiva”, objašnjava dr Pjeragostini.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here