Home Zelena medicina Šitake – čuvari zdravlja

Šitake – čuvari zdravlja

445
0
SHARE

Rezultati istraživanja pokazali su da ova lekovita gljiva može sprečiti razvoj malignih oboljenja, pa je pacijenti oboleli od kancera sve češće koriste kao pomoć u terapiji

Za razliku od drugih lekovitih gljiva, kao što su reiši (koja je suviše drvenasta), šitake (Lentinula edodesi) su vrlo ukusne i sočne pa se mogu koristiti na razne načine – u salati ili pržene i dinstane.

Neko ih stavlja na picu, neko u raviole ili lazanje, a neko od njih pravi hleb mešajući prah od šitaka s brašnom Činjenica da se sve češće mogu naći u jelovnicima mnogih restorana dosta govori o tome koliko su zapravo prijatne za nepce.

Otkriće beta-glukana

Naučnici već dugo godina izučavaju beta-glukane, koji su zapravo vrsta polisaharida. a njihovo imunostimulativno dejstvo otkriveno je u Japanu prilikom proučavanja gljiva šitaka i maitaka. Šta se zapravo podrazumeva pod imunostimulacijom?

Tokom istraživanja uočeno je da beta-glukani deluju na dva načina: stimulišu aktivnost makrofaga, ćelija koje uništavaju bakterije i ćelije tumora, istovremeno aktivirajući ćelije ”prirodne ubice” –  najjače oružje našeg imunološkog sistema.

Upotreba u onkologiji

Pored beta-glukana, šitake proizvode i druge supstance koje suzbijaju infekcije i uništavaju tumore, a čija su dejstva još u fazi istraživanja. Samo prošle godine izolovane su još dve. Na osnovu dosadašnjih rezultata, zaključilo se da bi bilo dobro da se onkološkim pacijentima uključe u terapiju standardizovani ekstrakti nekoliko vrsta gljiva, među kojima su i šitake.

Tako će se ojačati imunološki sistem u borbi protiv tumora, ali će se organizam istovremeno zaštititi od negativnih posledica hemoterapije i zračenja.

Rezultati istraživanja pokazali su da se unosom šitaka mučnine i povraćanja proređuju i slabe, a istovremeno se održava imunološki potencijal organizma, što je posebno važno jer su takvi pacijenti podložni infekcijama. Još treba da se potvrdi da li se unosom šitaka umanjuje mogućnost recidiva malignih oboljenja.

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here