Home Moć uma Širodara: Mlaz spokoja

Širodara: Mlaz spokoja

410
0
SHARE

Jednostavnom ajurvedskom tehnikom pročistite um, detoksikujte telo, regulišite rad žlezda, otklonite napetost i brojne zdravstvene probleme

Svima nam je poznat rajski osećaj dok nam kod frizera peru kosu, ispiraju je toplom vodom. Ajurvedski praktičari vekovima se koriste širodarom (širo na sanskritu znači glava, a dara znači mlaz), kako bi pacijentima priuštili osećaj spokoja.

Ova hipnotička i isceliteljstka terapija sprovodi se na razne načine, u skladu s posebnim potrebama pojedinca i zavisno od pristupa praktičara. Ono što se nikad ne menja jeste to da je pacijent uvek udobno smešten dok leži na leđima, dok mu se neprekidani mlaz tečnosti sliva niz čelo.

Premda se nekome može učiniti neprijatnim osećaj da tokom sat vremena ”trpi” slivanje tečnosti na glavu, istina je da širodara pruža osećaj potpunog opuštanja i spokoja te da deluje isceljujuće i na telo i na duh. Pacijent se oseća kao da lebdi u blaženom mehuriću, čula se opuštaju, a intuicija izoštrava.

ŠTA SE MOŽE OČEKIVATI?

Nekad dostupna samo u Indiji, danas se ova terapija nudi kod većine ajurvedskih lekara i kod nas. U samom izvođenju terapije moguće su male razlike, ali pacijent uglavnom leži obučen ili prekriven do grudi, bez naočara i naušnica.

Šminka se prethodno ukloni s lica, a kosa je obavezno skupljena i sklonjena u otvor za glavu. Ajurvedski praktičar će pre nego što započne tretman širodarom izvršiti preliminarni pregled, upoznati se s pacijentom i uputiti ga u protokol. Posle pregleda i upoznavanja s prethodnim bolestima, životnim okolnostima i mentalnim stanjem pacijenta, idealna terapija biće prilagođena njegovim specifičnim potrebama.

Ponekad se pre širodare preporučuje masaža celog tela, glave ili stopala. Preporučuje se da se ne jede ništa sat vremena pre tretmana…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here