Home Aktuelno SAVETI ČITALACA: U slučaju disbakterioze creva, treba držati strogu dijetu i piti...

SAVETI ČITALACA: U slučaju disbakterioze creva, treba držati strogu dijetu i piti čaj od bedernike

679
0
SHARE

Disbakterioza creva, odnosno poremećaj crevne mikroflore na štetu pozitivnih bakterija, a na korist patogenih mikroorganizama, pre svega gljivice iz roda Candida, češći je problem, nego što mislite.

Javlja se kao posledica duže upotrebe antibiotika ili, što je manje poznat podatak, usled korišćenja hormonalnih preparata. Mene je ovaj problem zadesio baš iz drugog razloga. A od simptoma sam imao zatvor ili pak, proliv, nadimanje, gasove, malaksalost i vrtoglavicu.

Sve u svemu, život sa ovim problemom bio je zaista težak, pa sam, hteo-ne hteo, morao odmah da ga rešavam. Po savetu gastroenterologa, dve nedelje bio sam na strogoj dijeti. Prvi dan pio sam čaj od šipka i borovnice.

Sledeća 2-3 dana jeo sam supe i nemasne čorbe, da bih četvrti-peti dan prešao na bareno povrće i voće. Sve namirnice isprva sam gnječio viljuškom, kako bih ih lakše svario. A tek posle nedelju dana postepeno sam počeo da uvodim dvopek, jogurt, kefir, nemasno bareno meso.

Što će verovatno mnoge iznenaditi, sa probiotskim mlečnim napicima nisam preterivao – uzimao sam po jednu šolju svaka dva dana. Jer, osim korisnih laktobacila, u njima ima jedinjenja koja otežaju varenje.

Sa druge strane, za vreme simptoma i prvih mesec dana nakon izlečenja uopšte nisam konzumirao sveži hleb, mleko, konzerviranu, ljutu i uopšte jako začinjenu hranu, masno meso, ribu, kupus, cveklu, pasulj, pečurke i krastavce. Dalje, osim što sam strogo poštovao savete specijaliste vezane za ishranu, pio sam čaj od bedernike koji sam pripremao tako što sam kašičicu iseckanog korena prelivao šoljom ključale vode.

Posle pola sata čaj bih procedio i uzimao u gutljajima tokom dana. Ovaj biljni napitak odličan je saveznik u lečenju crevne bakterioze, jer umiruje stomačne tegobe i jača iminutet u isto vreme.

Nikola Tanasić, Ruma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here