Home Formula zdravlja Reuma nema šanse pored mediteranskih specijaliteta!

Reuma nema šanse pored mediteranskih specijaliteta!

256
0
SHARE

Ljudi iz Sredozemlja ređe se suočavaju s reumatskim tegobama – uz ribu, maslinovo ulje, pregršt žitarica, svežeg voća i povrća, i vi možete reći zbogom kostobolji i upaljenim zglobovima.

Svaka druga žena i svaki šesti muškarac boluju od nekog oblika reume – tim pojmom označava se preko 200 koštano-zglobnih oboljenja hroničnog karaktera, koja obavezno karakterišu bol u zglobovima i ograničena pokretljivost. Nešto ređe mogu se javiti otok, crvenilo ili modra koža, osetljiva na dodir i na pokrete. Mada su se ranije smatrale pratiocima trećeg životnog doba, od reumatskih bolesti sve češće oboljeva i mlađa populacija. Simptomi oboljenja koja obuhvataju probleme s mišićima, tetivama, zglobovima i kostima pogoršavaju se s promenama vremena jer oscilacije atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i temperature utiču na receptore za bol, pa koštano-zglobne tegobe postaju znatno izraženije već početkom septembra.

Najčešće reumatske bolesti
Neka od reumatskih oboljenja, poput reumatoidnog artritisa, spadaju u grupu zapaljenskih autoimunih bolesti. Kod ljudi koji imaju genetske predispozicije za njihov nastanak a izloženi su stresnim situacijama i nemaju dovoljno vitamina D i kalcijuma u organizmu imunološki sistem napada organizam. Tako nastaje upala, sledi ukočenost i javlja se bol, koji se pojačava prilikom mirovanja, a smiruje posle kretanja. U zapaljenske reumatske bolesti spada i giht, koji je rezultat taloženja mokraćne kiseline na zglobovima, a uzrokovan je smetnjama u metabolizmu. S druge strane, degenerativne reumatske bolesti – poput artroze – razvijaju se s godinama, i to usled habanja hrskavice. Iako ređe izazivaju upalne procese, prate ih bol, ukočenost i oticanje zglobova.

(Ne)moguća prevencija
Na pojavu autoimunih reumatskih bolesti ne može se uticati, s obzirom na to da je njihov nastanak predodređen genetskim kodom, ali se njihov napredak može usporiti. Metaboličke reumatske bolesti mogu se sprečiti unosom vitamina D i kalcijuma, dok je za prevenciju degenerativnih oblika reume ključno umereno bavljenje fizičkom aktivnošću, te održavanje optimalne telesne težine. Bol u zglobovima – koji može biti praćen otokom, a traje duže od mesec dana – gotovo je siguran znak da je reč o reumatskom oboljenju. Veoma je važno obratiti se lekaru, jer nelečena ili nepravilno lečena reuma ostavlja najteže posledice tokom prve dve godine od pojave prvih simptoma. Cilj terapije je pre svega ublažavanje upale i bola, a ishrana na tom putu može biti i prepreka i saveznik.

Tajna mediteranske vitalnosti
Oko dve trećine sastojaka na meniju trebalo bi da čine raznobojno voće i povrće i integralne žitarice. Naročito je preporučljiva riba – haringa, skuša, pastrmka, tuna i losos sadrže omega-3 masne kiseline, koje staju na put upalnim procesima. Pored toga, pomažu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, kojima su hronični bolesnici izloženiji. Riba sadrži i vitamin D, što ublažava simptome artritisa i usporava habanje hrskavice, dok se riblje koristi u slučaju jutarnje ukočenosti. Ipak, to ne treba činiti pre konsultacije s lekarom, jer riblje ulje otežava delovanje pojedinih lekova, poput onih protiv hipertenzije.

Zašto su važne žitarice
Integralne žitarice – naročito ovas, heljda i smeđi pirinač – naročito su delotvorne u terapiji reumatoidnog artritisa. Istraživanja su pokazala da se njihovim redovnim konzumiranjem znatno redukuje nivo proteina CRP, koji se smatra markerom upale u telu. Među najvažnijim sastojcima integralnih žitarica nalazi se selen, jedan od najjačih antioksidansa, koji ima antiupalno dejstvo, a ima ga i u ribi i u semenkama suncokreta. Ipak, trebalo bi biti oprezan s pšenicom, budući da je bogata glutenom. Naime, istraživanje objavljeno u magazinu “Oxford Journal of Rheumatology” pokazalo je da se stanje 41% ispitanika obolelih od reumatoidnog artitisa poboljšalo pošto su iz ishrane izbacili pšenicu i proizvode od njenog brašna, a nekoliko istraživanja potvrdilo je da je veliki deo reumatskih bolesnika istovremeno netolerantan na gluten.

Blagodeti ananasa i grožđa
Ananas je odličan saveznik protiv upalnih procesa i bolova, naročito u slučaju reumatoidnog artritisa i osteoporoze. Tajna je u bromelainu, supstanci s antiupalnim dejstvom. Takođe, ananas je bogat i magnezijumom, koji je, pored kalcijuma, jedan od najvažnijih minerala za zdrave i jake kosti. Osim ananasa, treba jesti i drugo sveže voće i povrće, jer je istraživanjima dokazano da vlakna iz tih namirnica mogu ublažiti upalu i – baš kao i integralne žitarice – smanjiti nivo CRP proteina u krvi. Posebno se preporučuju slatki krompir, zeleno lisnato povrće i crveno bobičasto voće, naročito višnje, trešnje, maline i borovnice. Blagotvorno je i grožđe, koje zahvaljujući resveratrolu sprečava oštećenje hrskavice, a posebno pomaže usled bola u leđima. Inače, voće i povrće su zbog vitamina C odlični saveznici i u borbi protiv stresa, koji može biti okidač za nastanak, ali i pogoršanje reumatskih tegoba.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here