Home Top-terapija Ginekologija Rešite se hlamidije uz citruse i kefir

Rešite se hlamidije uz citruse i kefir

611
0
SHARE

U borbi s infekcijom pomaže hrana koja jača imunosistem, uspostavlja pH balans u organizmu i staje na put bakterijama.

Hlamidija i lečenje

Mada se o važnosti upotrebe kontraceptivnih sredstava tokom seksualnog odnosa vrlo često govori, mnogi izbegavaju korišćenje prezervativa, koji važi za najefikasnije sredstvo zaštite od polno prenosivih bolesti. Odmahivanje rukom na pomen higijenske gumice razlog je što se sve više ljudi suočava s hlamidijom, koja se smatra tihom bolešću, budući da se kod gotovo dve trećine zaraženih žena i polovine inficiranih muškaraca najmanje u prve dve nedelje nakon kontakta s bakterijom ne manifestuje nikakvim simptomima. Ova infekcija najčešće se javlja kod tinejdžera i mladih osoba, bilo da upražnjavaju vaginalni, analni ili oralni seks, a korišćenje zaštite naročito je važno za devojke mlađe od 25 godina.

Obavezno testiranje

Kod oba pola može se javiti peckanje pri mokrenju, a kod žena i krvarenje između menstruacija, pojačan vaginalni sekret, bol u donjem delu trbuha ili leđa, povišena telesna temperatura i neprijatnost tokom polnog odnosa. Kod muškaraca se može javiti iscedak iz penisa, a nešto ređe upala i bol u testisima, te neprijatan svrab oko glavića. Budući da simptomi često izostaju, veoma je važno podvrgnuti se testu na hlamidiju najmanje jednom godišnje, dok bi oni koji često menjaju partnere trebalo to da urade više puta. Osim seksualnim kontaktom, infekcija se može preneti pri vaginalnom porođaju – s majke na tek rođenu bebu.

Uporna infekcija

Hlamidija se leči antibioticima, ali to ne podrazumeva sticanje imuniteta na infekciju. To znači da se jednom pobeđena bakterija može ponovo vratiti u genitalni trakt, te se upotreba kontraceptivnih sredstava i dalje savetuje – kako bi se izbegla hlamidija, ali i druga oboljenja i infekcije koje se mogu preneti seksualnim putem, poput sifilisa, herpesa, ali i gonoreje. Njeni simptomi slični su onima koji ukazuju na hlamidiju, pa stoga te dve infekcije nije moguće razlikovati bez posebnog laboratorijskog testa. Pritom, treba imati u vidu da se hlamidija ne može dijagnostikovati klasičnim papatestom.

Lečenje hlamidije hranom

Jedite dinju i lisnato povrće

Mada nema striktno propisane dijete za slučaj hlamidije, hrana vam može pomoći da ojačate imunosistem i podstaći imunološki odgovor na bakteriju koja izaziva infekciju – kao i kontraceptivna sredstva, hranu je najbolje koristiti preventivno. Zato treba jesti namirnice bogate vitaminom C – pored citrusa i paprike, na spisku su i zeleno lisnato povrće, dinja, brokoli, karfiol, ali i ananas i kivi. Međutim, koliko se sveže voće i povrće preporučuje, toliko ono konzervirano treba izbegavati, jer često sadrži štetne aditive. Vitamin E takođe je koristan, pa bi orašasti plodovi i semenke suncoreta trebalo da se nađu na meniju, dok blagotvornog vitamina D ima u ribi bogatoj omega-3 masnim kiselinama, koje su takođe odlični borci protiv infekcije.

PROČITAJTE I… Grejpfrut: Moćni saveznik zdravlja

Oprezno s mesom

Pored vitamina, normalno funkcionisanje imunološkog sistema obezbeđuju i selen, gvožđe i cink. Selena ima u integralnim žitaricama, ćurećem mesu, belom luku i brazilskom orahu, dok je najbolji izvor gvožđa spanać, u kom se kriju i dovoljne količine cinka. Tog minerala ima i u goveđem, pilećem i jagnjećem mesu, semenkama bundeve i pečurkama. Ipak, optimalnu količinu mesa u ishrani najbolje je utvrditi s nutricionistom, budući da neke vrste mogu pogodovati razvoju kisele sredine u organizmu.

Dragoceni mlečni proizvodi

Probiotici su veoma važni u borbi s hlamidijom, pa stoga ne oklevajte da saveznike potražite u kefiru ili grčkom jogurtu, koji će vam pomoći da uspostavite pH balanas u organizmu, što je od velikog značaja za lečenje ne samo hlamidije nego i drugih seksualno prenosivih bolesti. Trebalo bi izbegavati alkohol, kafu, čokoladu i druge industrijski prerađene proizvode, uključujući i gazirana i negazirana pića.

SAZNAJTE I… Kako da se više nikad ne razbolite

 

Začinima protiv infekcije

U pripremanju hrane treba koristiti začine s antibakterijskim dejstvom. To je prvenstveno beli luk – možete gricnuti poneki čen i između obroka. Pored toga, koristite cimet, koji možete staviti i u slane specijalitete, a dragocenim začinima pokazali su se i kurkuma i đumbir. S druge strane, za one koji vole ljutkastu hranu – ren je pravi izbor jer ubija bakterije, dok ljubitelji slatkiša mogu poslastice zasladiti medom. Štaviše, med je dobro uzimati i ujutru, ali pritom ne treba koristiti metalnu kašiku, već isključivo drvenu ili plastičnu. Ukoliko biste da potražite pomoć u drugom zaslađivaču, stevija je dobar izbor, jer podstiče stvaranje bazne sredine u organizmu.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here