Home Top-terapija Onkologija Posle terapije gladovanjem tumor na pankreasu nestao je bez traga!

Posle terapije gladovanjem tumor na pankreasu nestao je bez traga!

7999
0
SHARE

”Već nakon deset dana nastupilo je olakšanje, ali ne samo kada je reč o tegobama koje su me mučile, prosto – razbistrile su mi se misli. Osećaj je bio fenomenalan”, priseća se naša sagovornica

Razgovarala: Angelina Čakširan

Suzana Koak Tijanić, pedesetpetogodišnja profesorka biologije iz Kruševca, oduvek je težila duhovnom napretku i produbljivanju znanja u takozvanim alternativnim oblastima: završila je brojne kurseve i stekla mnoštvo diploma ne sluteći da će joj takve sklonosti i interesovanja u jednom trenutku spasti život.

”Leto 2000. godine bilo je najgori period u mom životu”, započinje priču ova energična žena. ”Otac mi se razboleo od kancera pankreasa, negovala sam ga i gledala kako nestaje pred mojim očima. Pokušavvala sam da ga nagovorim da proba s alternativnom terapijom, predlagala sam mu Brojsove čajeve i sokove, koje sam desetak godina pre toga koristila kako bih poboljšala opšte zdravlje. Odbijao je i samu pomisao na to, štaviše, odbijao je da poveruje da boluje od raka, a terapija gladovanjem za njega bila je besmislica i mučenje. Bio je to njegov lični izbor i nisam želela da mu insistiranjem pravim dodatni stres”.

Posvećujući svu pažnju ocu, Suzana je zanemarivala svoje tegobe koje su iz dana u dan postajale sve izraženije.

”Imala sam probavne smetnje, užasno me je mučila kiselina, stomak mi je bio naduven i povremeno se javljao nesnosan bol. Mislila sam da je to od nervoze i stresa, pila sam sodu bikarbonu – bol i osećaj pečenja malo bi uminuli. Ali tegobe su iz dana u dan postajale sve izraženije, pa sam konačno otišla kod svog doktora koji me je odmah uputio gastroenterologu.

STRAŠNA DIJAGNOZA

Nakon ultrazvučnog snimanja, lekar je Suzani saopštio da je uočio promene na pankreasu i da bi hitno trebalo uraditi skener i proveriti vrednosti tumor markera.

”Sledila sam se! Gledala sam kako mi otac umire od raka pankreasa, a evo – sada će se to isto desiti meni. Nikome nisam rekla za doktorove sumnje, već sam se sledećeg dana spakovala i otišla u Niš, budući da u mom gradu tada nije bilo skenera.

Rezultati su bili gotovi prvog septembra, a u nalazima je pisalo da je reč o tumorskoj masi malignog porekla.

”Bila sam u potpuno slomljena. Sin mi je tada imao 17 godina, kćerka 15 – bili su u uzrastu kada im je majka najviše potrebna, a meni je bilo ostalo svega nekoliko meseci života… i nada da ću nekako uspeti da pobedim tešku bolest”, priča Suzana, čiji je otac umro nedelju dana nakon što joj je postavljena strašna dijagnoza. No, nakon provere tumor markera i novog pregleda, ispostavilo se da nije reč o malignom već o benignom tumoru, koji, međutim, u polovini slučajeva poprima zloćudni tok i pritom se u većini slučajeva ne operiše, već je sve u božjim rukama.

ČVRSTA ODLUKA

”Osetila sam izvesno olakšanje, ali sam vrlo dobro znala od čega mi je bolovao otac i bilo mi je jasno da postoje male šanse da izbegnem najgore. Zato sam odmah rezervisala sobu na Čigoti i odlučila da na Zlatiboru u miru razmislim šta mi je dalje činiti. Provela sam tamo dve nedelje na zdravoj ishrani i čistom vazduhu, skinula sam kilograme koji su se, kako se ispostavilo, nagomilavali upravo zbog prisustva tumora, i dobro proučila knjigu ’Totalna terapija po Brojsu’. Vratila sam se kući osvežena, s čvrstom odlukom da ću učiniti sve da preživim, da želim da budem tu dok mi deca stasavaju u ljude. Postavila sam jasan cilj i bila sam čvrsto rešena da ga ostvarim”, seća se Suzana teške situacije u kojoj se obrela.

Nedugo potom, naručila je iz Nemačke sokove i čajeve i započela šestonedeljnu terapiju koja podrazumeva potpuno gladovanje i konzumiranje specijalno pripremljenih napitaka od organskog voća, povrća i lekovitog bilja.

“Za početak, odlučila sam da neću prestati da radim, sve to vreme sam odlazila na posao, kuvala, vozila auto, kao da sam potpuno zdrava”, ističe naša sagovornica koja sada smatra da to i nije bilo ispravno. ”Bolje je malo prikočiti, baviti se lepim stvarima, čitanjem, nekim hobijem, u svakom slučaju lakšim aktivnostima”, dodaje ona…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here