Home Top-terapija Pulmologija Ovo niste znali o SLANIM SOBAMA

Ovo niste znali o SLANIM SOBAMA

439
0
SHARE

Lekovita mikroklima u slanim sobama postiže se uduvavanjem suvog zasićenog vazduha bogatog najfinijim mlevenim česticama kamene soli. Ona naročito prija obolelima od respiratornih bolesti

 

Dr Dušanka Mandić, specijalista medicine rada

Terapija solju (haloterapija) nekad se sprovodila u prirodnim ambijentima, tj. u slanim pećinama i rudnicima, posebno u istočnoj i srednjoj Evropi. Počela se primenjivati kad se primetilo da su rudari koji rade u rudnicima soli – zdraviji, te da ređe obolevaju od bolesti respiratornih organa.

Danas se terapija solju primenjuej u posebnim, za to predviđenim, tzv. slanim sobama. Prva koja je kod nas otvorena, ona u beogradskoj ordinaciji neinvazivne medicine „Madu“, ovog novembra puni osam godina.

Njen osnivač – prim. dr Dušanka Mandić, specijalista medicine rada – objašnjava da je slana soba zapravo imitacija prirodne slane pećine obložene solju sa svih strana.

„Lekovita mikroklima postiže se uduvavanjem suvog zasićenog vazduha bogatog najfinijim mlevenim česticama kamene soli pomoću medicinske naprave – halogeneratora.

Tako se poboljšava kvalitet vazduha, jer kristali soli proizvode negativne jone, koji se u prirodi mogu naći koncentrisani samo na moru, pored vodopada, u šumama, slanim pećinama… Zbog stalnog mrvljenja kamene soli u toku tretmana i njenog uduvavanja, koncentracija poželjnih negativnih jona mnogo je veća nego u prirodnim uslovima.

Ovako jonizovan vazduh povoljno utiče na čovekov nervni sistem – relaksira, doprinosi psihofizičkoj ravnoteži, poboljšava koncentraciju i povećava radnu sposobnost, kaže doktorka.

Najviše pomaže deci

Ona pojašnjava da terapija solju deluje tako što mikročestice suvog aerosola i minerala obnavljaju negativno jonizovan vazduh, zasićujući ga dragocenim elementima, poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka, selena, litijuma, te prodirući duboko u bronhije, bronhiole i alveole.

Ravnoteža pozitivnih i negativnih jona najviše je poremećena u gradskim sredinama, pa višak jona razdražuje ljude, dok ih manjak smiruje i opušta.

Da bi terapija solju i dala očekivane rezultate, neophodno je da slana soba ispuni nekoliko važnih uslova, a prvi je da se za terapiju koristi isključivo kamena, a ne morska so, jer u morskoj može biti   ostataka mikroorganizama, što onda nadražuje osobe alergične na njih.

„Za efikasnost terapije bitno je i poštovati standarde koji propisuju doziranje i koncentraciju soli, kao i to koliko za kog pacijenta treba usitniti so. Jer, ista so ne može se koristiti i za decu i za odrasle. Kad su deca na terapiji, upotrebljava se sitnija so, a i tretman traje kraće. Deca ostaju na tretmanu 20 minuta, a odrasli 40“, kaže prim. dr Dušanka Mandić, dodajući da deca ipak na terapiju reaguju brže, već nakon tri dolaska, dok je odraslima za to potrebno šest tretmana…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here