Home Formula zdravlja Oterajte bolest vežbama “pet životinja“

Oterajte bolest vežbama “pet životinja“

564
0
SHARE

Oponašanje pokreta određenih životinja poboljšava psihofizičko zdravlje i sprečava nastanak poremećaja u organizmu

Vežbe pet životinja osmislili su drevni taoistički mudraci posle dugotrajnog proučavanja prirodnih principa izlečenja. Premda su odavno poznate, danas doživljavaju novu slavu zahvaljujući Stivenu Tomasu Čangu, čuvenom lekaru i profesoru, koji svetski ugled duguje činjenici da je praunuk ličnog doktora carice Či Ksi koja je vladala Kinom krajem 19. veka.

Povratak prirodi

“Ako se izvode svakodnevno”, tvrdi Čang, “ove vežbe ne samo što štite od bolesti i bolova već pružaju predivan osećaj blagostanja”. Možda ova izjava zvuči neobično uzimajući u obzir činjenicu da su vežbe osmišljene na osnovu posmatranja karakterističnih pokreta pet životinja u divljini.

Ali kao što je to čest slučaj s kineskom i indijskom medicinom, prerano donošenje zaključaka gotovo je uvek posledica pogrešnog načina razmišljanja. “Mehanizam delovanja” ovih vežbi, kako bi se danas reklo, ne sledi principe moderne nauke već poštuje zakone taoističke mudrosti.

Jedna životinja za jedan organ

Svaka od pet životinja čiji se pokreti oponašaju u ovom nizu, odgovara jednom prirodnom elementu (vatra, zemlja, metal, voda, drvo) i jednom telesnom organu.

Taoistička nauka bolesti određenih organa leči izvođenjem određene vežbe, koja se sastoji iz oponašanja pokreta odgovarajuće životinje. Ako na primer osoba ima problema sa stomakom, kojem odgovara elemenat zemlje, izvodiće pokrete tipične za medveda.

Zakon majke i deteta

Drevni kineski mudraci isticali su važnost “zakona majke i deteta“. Na slici levo dole prikazano je kruženje energetskog toka, u kojem je svaki elemenat majka elementa koji dolazi iza njega, a dete onoga koji dolazi ispred njega. Čang to ovako objašnjava: “Ako je energija unutar bubrega/vode (deteta) nedovoljna, stimulacija prethodnog elementa, odnosno pluća/metala (majke) za rezultat će imati povećanje energije unutar bubrega. Tako se po potrebi biraju vežbe za svaki organ”…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here