Home Isprobali smo Orah, riznica zdravlja

Orah, riznica zdravlja

205
0
SHARE

Ovo koštunjavo voće blagotvorno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a pored toga smanjuje rizik od pojave raka dojke i dijabetesa.

Orah i zdravlje

Orah potiče iz Indije i Persije, a uzgaja se i jede već oko 9.000 godina. Pored dobrog ukusa, poznat je po brojnim lekovitim svojstvima. Veoma je kalorično voće – sto grama sadrži čak 654 kalorija. Smatra se jednim od najboljih izvora belančevina, bogat je biljnim vlaknima i esencijalnim amino-kiselinama. Ovo koštunjavo voće obiluje zdravim, polinezasićenim masnoćama, naročito alfalinolenskom i linolenskom kiselinom. Takođe sadrži vitaminine B-grupe, kao i vitamine A, C, E i K. Dobar je izvor mangana – sto grama oraha zadovoljava čak 148 odsto potrebne dnevne količine organizma za tim mineralom, a takođe je bogato magnezijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, kalijumom i kalcijumom.

PROČITAJTE I… Top prirodni afrodizijaci

Čuva zdravlje srca
Studije sprovedene širom Amerike, Australije, Novog Zelanda, Španije i Izraela pokazale su da redovno konzumiranje oraha pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, snižava loš, a podiže nivo dobrog holesterola u krvi umanjujući rizik za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Antiinflamatorna svojstva oraha štite arterije od šoka i upale koju može da izazove konzumiranje previše masne hrane. Orasi su posebno bogati gama-tokoferolom, formom vitamina E, koji je koristan za zdravlje srca i krvnih sudova.

Naučnici sa Univerziteta Jejl, na čelu s doktorom Dejvidom Kacom, analizirali su podatke 31 muškarca i 81 žene starosti između 25 i 75 godina, koji su šest meseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha. Svakodnevni unos oraha tokom šest meseci rezultirao je poboljšanjem funkcije krvnih sudova, kao i smanjenjem prisustva lošeg holesterola (LDL) u krvi, inače važnim faktorima rizika za pojavu dijabetesa. Ova namirnica, takođe, štiti mozak, jer samo 30 g oraha dnevno obezbeđuje 95 odsto potrebne dnevne doze omega-3 masnih kiselina. Orah poboljšava motoričke funkcije kod starijih osoba.

SAZNAJTE I… Koji su prirodni izvori kalcijuma

Sprečava pojavu raka
S obzirom na to da sadrži veliku količinu antioksidansa i antiinflamatornih supstanci, orah može sprečiti razvoj malignih oboljenja. Rezultati istraživanja sprovedenih na odeljenju za biohemiju i mikrobiologiju na Univerzitetu Maršal u Zapadnoj Virdžiniji pokazali su da orasi sadrže više sastojaka (omega-3 masne kiseline, antioksidanse i fitosterole) koji smanjuju rizik od pojave raka dojke. Takođe, istraživanja su pokazala da kombinacija organskog jedinjenja beta-sitosterola i vitamina E usporava rast raka prostate i sprečava nastanak tog oboljenja.

Za jake kosti
Orah je dobar izvor kalcijuma i magnezijuma, koji su neophodni kostima. Pored toga, podstiče proizvodnju kolagena i deluje blagotvorno na zdravlje kose – jača je, sprečava opadanje i pospešuje njen rast. Preporučuje se i trudnicama, jer ublažava mučnine i podstiče razvoj mozga kod bebe. Takođe, ova namirnica povoljno utiče na kvalitet sperme, a u tu svrhu potrebno je pojesti 75 g oraha dnevno.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here