Home Top-terapija OPSTIPACIJA I KINESKA MEDICINA

OPSTIPACIJA I KINESKA MEDICINA

659
0
SHARE
abdominal-pain

Imam hroničnu opstipaciju. Nekad po pet-šest dana ne praznim creva, što mi stvara ozbiljne tegobe i remeti svakodnevni život. Isprobao sam sve domaće lekove za regulisanje probave – suve šljive, senu, krušinu… Ali ništa od toga nije mi pomoglo. Interesuje me ima li kineska medicina rešenje za ovaj problem?

Janko Ć. iz Smedereva

Odgovara: Filip Manja, lekar kineske medicine

Opstipacija ima različite mehanizme, pa tretiranje kineskom medicinom može biti različito, nekad i međusobno suprotno. Korisna akupunkturna tačka je Tianshu, koja se nalazi u nivou pupka, na dve širine palca sa leve i desne strane.

U toj zoni  pronađite osetljivo (bolno) mesto i spojenim palčevima ili srednjim prstima kružno masirajte 3 do 5 minuta, više puta u toku dana sa obe strane.

Ali imajte na umu da je konstantnost bitnija od intenziteta te da osećaj treba da bude podnošljivo neprijatan. Na isti način masirajte i sva druga mesta u zoni debelog creva, gde pod prstom osetite otvrdline i bol.

Uz to, možete postaviti dlanove na stomak, jedan preko drugog, te izvršiti blagi pritisak i kružiti u smeru kazaljke na satu, putanjom kojom ide debelo crevo. Ali tako da osetite intenzitet, a ne prekinete disanje. U tom slučaju korisno je da uradite 3 puta po 36 krugova, umerenom brzinom, 3-4 puta dnevno. Sve masaže radite sedeći ili ležeći na leđima, sa savijenim (!) kolenima, tako da vam se stomak opusti.

Veoma je bitno da dan započinjete čašom-dve tople vode. Izbegavajte meso, sirovu i hranu direktno iz frižidera, a jedite čorbasta jela, kuvano povrće, musli sa voćnim sokom, laneno seme i koštice kajsije (po šaku).  Semenke pre upotrebe potopite u ceđeni sok.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here