Home Aktuelno Odviknite se od pušenja prirodnim putem

Odviknite se od pušenja prirodnim putem

428
0
SHARE

Zahvaljujući lekovitim biljkama možete savladati nikotinsku krizu i zauvek se rešiti štetne navike koja vam ugrožava zdravlje.

Ostaviti pušenje nije lako: potrebna je čvrsta odluka i velika snaga volje. Sva pomoćna sredstva, bilo da je reč o farmaceutskim proizvodima ili prirodnim lekovima, neće imati nikakvog dejstva ako ne postoji jaka volja da se odbaci ta štetna navika.
Stoga se prvi korak sastoji iz donošenja odluke da se produži životni vek i ojača organizam.

Robovanje nikotinu
Štetne posledice pušenja svima su dobro poznate, ali pušači kao da ne haju za njih.
Ipak, treba naglasiti da sva pomoćna sredstva zapravo samo pomažu da se što prebrode periodi nikotinske krize prilikom odvikavanja. Među prirodnim preparatima najkorisniji su oni koji utiču da se organizam oslobodi potrebe za cigaretama, kao i oni koji će ublažiti negativne posledice apstinencije, kao što su stres i nesanica.

Biljke i odvikavanje od pušenja

Bokvica
Kad želja za cigaretom postane nekontrolisana, možete posegnuti za nekim od prirodnih lekova koji će svaki pokušaj udisanja duvanskog dima učiniti veoma neprijatnim.
Bokvica je tradicionalni lek protiv kašlja koji ublažava sve vrste respiratornih infekcija. Kao pomoćno sredstvo za odvikavanje od pušenja koristi se tinktura ove biljke. Na tržištu postoje rastvori u sprej bočicama koji su vrlo praktični, tako da vam uvek mogu biti nadohvat ruke.
Kako se koristi? Tinkturom na bazi bokvice mažite desni, pet-šest puta tokom dana, između obroka, u dozi od sedam do 10 kapi, dva-tri puta dnevno. Pre nego što progutate ove blagotvorne kapi, zadržite ih u ustima nekoliko sekundi.

Puerarija
Puerarija ili kudzu je biljka koja se koristi ne samo za odvikavanje od pušenja nego i od alkohola. Pripada porodici mahunarki, a rasprostranjena je na Dalekom istoku, gde se naziva ge-gen, i podjednako se koristi u kulinarstvu i medicini. Korenje ove biljke, zbog visoke koncentracije izoflavona, služi kao zamena za soju u lečenju nekih tegoba tipičnih za menopauzu, kao što su osteoperoza i kardiovaskularna oboljenja. Njene aktivne komponente deluju kao antioksidansi i detoksikuju organizam, te ublažavaju apstinencijalnu krizu koja se javljaju pri prestanku unošenja nikotina.

Kakos se koristi? Primenjuje se u obliku suvog ekstrakta dobijenog iz korenja, u vidu tableta ili kapsula, obično od po 200 mg. Uzimaju se dve tablete dvaput u toku dana, a tretman traje od četiri nedelje do dva meseca.

Kantarion
Nemir, razdražljivost, stres, nesanica i loše raspoloženje često prate apstinencijalnu krizu koja nastaje kad se ostave cigarete. Kantarion je biljka koja blagotvorno utiče na nervni sistem i čijom se upotrebom snaži volja i vraća energija. Ova biljka koristi se u lečenju depresivnih stanja. Istraživanja sprovedena u SAD na 24 pacijenta dokazala su da je posle samo 12 nedelja lečenja sposobnost da se ostave cigarete kod ispitanika povećana za 40%.

Kako se koristi? Upotrebljava se u vidu suvog ekstrakta u obliku kapsula ili tableta (u dozi navedenoj na pakovanju, koja varira od proizvođača i vrste proizvoda), ili u vidu tinkture, tri puta na dan u dozi od po 30 kapi razmućenih u malo vode posle jela. Kantarion može uticati na dejstvo određenih lekova i izazvati mučnine i probleme sa želucem, ali i fotosenzibilne reakcije, pa se preporučuje prethodno savetovanje i nadzor lekara. Upotreba kantariona ne savetuje se u trudnoći i tokom dojenja.

Ovas
Ovas je takođe biljka koja jača nerve. Pomaže kod anksioznih i depresivnih stanja, simptoma tipičnih za prvu nedelju odvikavanja od pušenja. Uzima se u vidu kapi, to jest tinkture. Snaži organizam i deluje umirujuće, pa je odličan saveznik u borbi protiv pušenja.
Kako se koristi? Doza od 45 kapi razmućenih u malo vode pije se triput dnevno, pola sata pre jela.

STARE BROJEVE BIO MAGAZINA POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here