Home Isprobali smo Napravite sami biljne tinkture

Napravite sami biljne tinkture

345
0
SHARE

Ovi preparati pomažu u lečenju raznih zdravstvenih oboljenja, poput nervnih, probavnih i kardiovaskularnih.

Biljne tinkture za sve tegobe

Tinkture su tečni biljni preparati koji se dobijaju ekstrahovanjem trava pomoću alkohola ili mešavine alkohola i etra. Ponekad se, uglavnom u hitnim slučajevima, za njihovo spravljanje upotrebljavaju gotovi ekstrakti trava: određena količina razblaži se potrebnom dozom alkohola da bi se dobila željena koncentracija tinkture (20% ili 10%). Najčešće se koristi 70-procentni alkohol, a vodi se računa i o tome u kojoj se količini tečnosti najbolje rastvaraju lekoviti sastojci (uobičajena srazmera podrazumeva jednu meru biljke i pet mera alkohola). Većina tinktura primenjuje se za unutrašnju upotrebu, i to u vidu kapi, ali ima i onih koje se upotrebljavaju samo spolja. Ovi prirodni preparati koriste se u slučaju glavobolje, probavnih tegoba, kao i u lečenju kardiovaskularnih i nervnih bolesti.

PROČITAJTE I… Gemoterapija: Isceljujuća moć izdanka

Protiv aritmije

U litar 40-procentnog alkohola staviti 50 g usitnjenog korena valerijane i ostaviti da stoji 10 dana. Nakon toga procediti, sipati u bocu i dobro zatvoriti. Na kockicu šećera sipati od 50 do 55 kapi. Koristiti u slučaju nekontrolisanog lupanja srca, bolova u želucu i nesvestice.

Za ublažavanje migrene

Preliti 50 g usitnjenih listova ruzmarina sa 2,5 dl 70-procentnog alkohola, dobro izmešati i ostaviti na toplom mestu da odstoji desetak dana. Procediti, sipati u flašice i čuvati na tamnom i hladnom mestu. U slučaju napada migrene, ovom mešavinom dobro istrljati potiljak, vrat i slepoočnice, a potom na čelo staviti hladnu oblogu od vode.

Pobedite disajne tegobe

U 0,5 l rakije od 40 gradi staviti 50 g bobica brusnice istucanih u avanu i ostaviti 14 dana na toplom mestu. Svakog dana promućkati, a zatim procediti. Odlično je sredstvo protiv grčeva, slabosti organizma, kašlja, problema s disajnim organima i dijabetesa.

Protiv upale bubrega

Sipati u teglu 50 g pupoljaka i mladih listova breze i preliti sa 2,5 dl 70-procentnog alkohola, dobro izmešati i ostaviti na toplom mestu da odstoji desetak dana. Procediti, sipati u flašice i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Tinktura lista breze pomaže u slučaju upale bubrega, oboljenja jetre, žučnih kamenaca i upale bešike. Piti jednom dnevno 5 kapi tunkture razblaženih sa 1 dl vode.

PROČITAJTE I… Fitoterapijom protiv čira i gastritisa

Tinktura od hrastove kore

Preliti 50 g usitnjene hrastove kore (donje bele) sa 2 dl 70-procentnog alkohola i ostaviti na toplom mestu da odstoji 14 dana. Procediti kroz gazu, sipati u flašice i držati na tamnom i hladnom mestu. Hrastova kora najpoznatiji je izvor tanina koji koaguliraju belančevine i stežu tkivo, pa se ova tinktura koristi u slučaju krvavog kašlja, unutrašnjeg krvarenja i upale creva. Razblažiti 5 kapi tinkture u 1 dl vode i piti jednom ili dvaput dnevno.

Melem za proširene vene

Izdrobiti 20 svežih plodova divljeg kestena i sipati u teglu pa preliti domaćom rakijom ili 70-procentnim alkoholom, te držati na toplom mestu oko četiri nedelje. Procediti kroz gazu i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Koristiti kao oblogu u slučaju proširenih vena, tromboze i hemoroida.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here