Home Formula zdravlja Namirnice za zdravu prostatu

Namirnice za zdravu prostatu

472
0
SHARE

Brokoli, kelj, beli i crni luk – samo su neke od namirnica koje svaki muškarac treba da konzumira

Prostata je žlezda sa unutrašnjim lučenjem, a funkcija joj je da luči semenu tečnost, zaduženu za pokretljivost spermatozoida.

Muškarci stariji od 40 godina često imaju probleme s ovom žlezdom, i to zbog sedentarnog načina života, loše ishrane, preteranog konzumiranja alkoholnih i gaziranih pića, mesa i prerađevina u ishrani, ali i zbog sniženog nivoa testosterona.

Posle 50. godine mnogi muškarci se suočavaju s benignim uvećanjem prostate, koje može praviti probleme u vidu čestog i otežanog mokrenja, osećaja nedovoljne ispražnjenosti bešike i sl. Na svu sreću, naučnici su dokazali da pojedine namirnice snažno utiču na zdravlje prostate, pa čak i da mogu sprečiti karcinom ovog organa.

Vitamini i minerali – čuvari zdravlja

Muškarci naročito treba da vode računa o tome da svakodnevno unose u organizam što više sledećih vitamina i minerala, najbolje putem hrane ili suplemenata: Cink – sprečava promene na prostati. Najviše cinka sadrže morska riba i morski plodovi, orasi, gljive, pivski kvasac, semenke bundeve, integralne žitarice…

Beta karoten – antioksidans koji štiti prostatu od degenerativnih procesa. Ima ga u voću i povrću narandžaste boje te zelenom lisnatom povrću. Vitamin C – utiče na proizvodnju i pokretljivost spermatozoida

Vitamin E – dobro se pokazao za celokupan reproduktivni sistem (i muški i ženski), pa i za prostatu, a ima ga u hladno ceđenim biljnim uljima, jajima, integralnim žitaricama, ribi, sočivu, pasulju, orasima, bademima, semenkama…

Hrana koja se preporučuje

Paradajz – važan je zbog visokog sadržaja likopena. Iako ga treba jesti u svežem obliku, smatra se da veći značaj imaju proizvodi od paradajza koji su termički obrađeni uz dodatak ulja, budući da je likopen topljiv u masti. Njegova konzumacija povezana je sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Beli i crni luk – pripisuju im se antitumorska svojstva, te su nezaobilazni u jelovniku svakog muškarca koji želi da sačuva zdravu prostatu. Nar –zahvaljujući visokom sadržaju polifenola i antioksidansnih komponenata elagitanina, koje usporavaju tumorski rast i uništavaju tumorske ćelije.

Seme bundeve – bogate su amino-kiselinama alaninom i glicinom, kao i glutaminskom kiselinom, što doprinosi smanjenju glavnih simptoma uvećane prostate. Polen – preporučuje se redovna upotreba ovog čudotvornog praha, i to u dnevnoj dozi od 15 g ili po jedna kašičica ujutru, u podne i uveče.

Karfiol, brokoli, kelj – muškarci koji nedeljno pojedu četiri porcije ovog povrća gotovo da su dvostruko manje podložni raku prostate od onih što nemaju ovu zdravu naviku. Kupusnjače treba jesti sirove ili kratko barene na pari – da ostanu hrskave.

NASTAVAK PROČITAJTE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here