Home Formula zdravlja Lečenje sinusa fitoterapijom

Lečenje sinusa fitoterapijom

243
0
SHARE
FOTO: Guliver/Thinkstock

Simptomi akutnog sinusitisa su zapušen nos, pojačana sekrecija, osećaj pritiska i bol u zahvaćenom sinusu, kao i povišena temperatura.

U zavisnosti od toga koji je od sinusa zahvaćen upalom, može se javiti i bol u ušima i vratu, zubobolja, gubitak ukusa, suzenje i bol u očima. Akutna upala sinusa obično nastupa nakon nepreležane prehlade, kad se ponovo aktiviraju bakterije i virusi. U početnoj fazi teško se dijagnostikuje, jer je prate simptomi karakteristični za prehladu.

Prevencija sinusitisa

Osobe koje su sklone sinusitisu posebnu pažnju bi trebalo da posvete prevenciji. Zbog toga se preporučuje da se dnevno popije najmanje osam čaša vode (strujanje tečnosti kroz organizam sprečava nakupljanje sluzi u sinusima), da se jede što više voća i povrća (na taj način jača se otpornost organizma), a dan treba započeti toplom kupkom (minimum 15 minuta). Osim toga, savet je da se kosa ne pere ujutru pre odlaska na posao, da se nosi kapa, da se redovno menjaju filteri na klima-uređajima u prostorijama u kojima se boravi, ali i u kolima. Beli luk ima antibakterijska svojstva koja ga čine korisnim u slučaju brojnih bolesti, a izvrstan je i kao preventiva. Ko nema problem s njegovim ne baš prijatnim ukusom u ustima, može uzimati čen do dva belog luka uz krišku integralnog hleba dnevno. Izazvaće suze, što će pokrenuti izlučivanje sluzi iz sinusa.

PROČITAJTE I… Biljke jače od antibiotika

Delotvorna terapija

Parenje i inhalacija sinusa lekovitim biljem najdelotvornija je terapija, koja se preporučuje ukoliko je nos konstantno zapušen i ako imate česte glavobolje. Udisanje pare obogaćene eteričnim uljima pomoći će pri otvaranju sinusa. Eterična ulja poseduju prirodne sastojke koji pomažu pri pročišćavanju nozdrva, imaju antibakterijska i antivirusna svojstva koja ubrzavaju oporavak od infekcije, rastvaraju sluz i olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma.

Kako bi se olakšale tegobe koje su posledica upale sinusa, određene mešavine čajeva mogu se koristiti za grgotanjem i ispiranje nozdrava.
U borbi protiv upale sinusa i zapušenog nosa pomažu razni čajevi (pojedinačne biljke, mešavine), kao i drugi topli napici.

FOTO: Guliver/Thinkstock

 

Inhalacija
Delovanjem etarskih ulja, kojih ima u lekovitom bilju, i povišene temperature pare, prilikom inhalacije dolazi do širenja i razvodnjavanja sekreta, koji može biti prilično gust. U tu svrhu mogu se koristiti (pojedinačno ili pomešane u jednakim količinama): žalfija, bosiljak, nana, lavanda i ruzmarin. Takođe, pomažu i eterična ulja od ovih biljaka, kao i eterično ulje eukaliptusa. Nakon inhalacije i parenja, koje bi trebalo obaviti uveče, poželjno je zamotati glavu toplim peškirom i ostati tako pola sata do sat.

PROČITAJTE I… Slatki kompoti u borbi sa prehladom i gripom

Grgotanje i ispiranje nozdrva
I određene mešavine čajeva mogu se koristiti za ispiranje grgotanjem i ispiranje nozdrva, kako bi se olakšale tegobe sinusitisa.
1) Pomešati jednake količine hajdučke trave i kičice, a zatim tri supene kašike preliti sa 0,6 l ključale vode i ostaviti da stoji poklopljeno 30 minuta. Ispiranje grgotanjem i ispiranje nozdrava obaviti toplim čajem, u trajanju od 15 do 20 minuta. Nakon toga, preporučuje se mirovanje do sat vremena.
2) Za ispiranje nosnih šupljina može se koristiti i koren belog sleza.

STARE BROJEVE BIO MAGAZINA POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here