Home Formula zdravlja Kupusnjače imaju i nezdravu stranu

Kupusnjače imaju i nezdravu stranu

196
0
SHARE

Neosporno je da su brokoli, kelj, karfiol ili blitva veoma zdravi. Međutim, naučnici upozoravaju da navedeno povrće sadrži i sastojke koji mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Brokoli, kelj, karfiol i ostali pripadnici kupusnjača nalaze se na vrhu liste najzdravijih namirnica. Istina je da obiluju vitaminima, mineralima i ostalim važnim nutrijentima, te da su odlični saveznici u prevenciji čak i najtežih oboljenja. Međutim, naučnici upozoravaju da to povrće ima i lošu stranu, koju nikako ne bi trebalo zanemarivati.

Sulforafan – mač s dve oštrice

U svojim istraživanjima naučnici su kao predstavnika kupusnjača najčešće izdvajali brokoli. Poznato je da to povrće, kako bi se zaštitilo od spoljašnjih neprijatelja, koristi izocijanate, a jedan od njih je sulforafan, koji nastaje sintezom glukozinolata enzima mirozinaza. Do spajanja ta dva elementa i nastanka sulforafana dolazi kada se brokoli ošteti (sečenjem ili ako ga gricne neka životinja). Poznato je da ovo jedinjenje deluje poput hemijskog oružja koje ubija insekte, bakterije i crve. Međutim, postavlja se pitanje može li to isto uraditi i ljudskim ćelijama. Studije su pokazale da sulforafan truje mitrohondrije (male organele unutar ćelija koje proizvode čak 95 odsto energije potrebne organizmu), generiše reaktivne vrste kiseonika (štetni prooksidansi), onemogućava štitnoj žlezdi da apsorbuje joda, oštećuje epitelne barijere (može napraviti rupice u zidovima ćelija), smanjuje nivo glutationa (najvažnijeg antioksidasta u našim ćelijama), itd.

SAZNAJTE I… Kako se priprema sok od kupusa

Međutim, stručnjaci ističu da je upravo sulforafan jedan od najzdravijih jedinjenja koje brokoli sadrži. Razlog ovakvih tvrdnji leži u sledećim njegovim svojstvima: izaziva ćelijsku apoptozu (samoubistvo ćelija kancera), inhibira angiogenezu (usporava formiranje novih krvnih sudova, čime se uskraćuje hrana karcinomu) i ubija bakterije (prirodni je antibiotik). Dakle, sulforafan je mač s dve oštrice – ubija bakterije i kancerogene ćelije, istovremeno uništavajući one zdrave. Kao i bilo koji vid hemoterapije, ovo jedinjenje ne ume da napravi razliku između kancerogene i zdrave ćelije, pa uništava i jedne i druge. Svesni tamne strane kupusnjača, naučnici ih ipak brane zastupajući stav da su male količine toksičnih jedinjenja zapravo dobre po nas, odnosno služe se argumentom ”ono što nas ne ubije, to nas ojača”. Međutim, njihove kolege, koje se ne slažu s pomenutom tvrdnjom, savetuju umereno korišćenje kupusnjača u ishrani kako bi se u organizam unosile što manje količine sulforafana.

A šta je sa klicama?

Klice sadrže 20 do 100 puta više glukozinolata od zrelih biljaka (kako bi mladica bila zaštićena). Desetominutnim zamrzavanjem ili kuvanjem kupusnjača koncentracija glikozinolata smanjuje se za 50 odsto, dok se barenjem redukuje za dve trećine. Toplota potpuno uništava tioglukozidazu. Ipak, bakterije u naše gastrointestinalnom traktu sadrže enzime koji oponašaju tioglukozidazu, tako da se sulforafan proizvodi varenjem. Oko 75 odsto celokupne količine sulforafana u organima za varenje apsorbuje se u krvotok i potom dospeva do svih ćelija. Koncentracija sulforafana je najveća dva sata nakoj konzumacije kupusnjača. Jednom kada se nađe u ćelijama, glutation, naš sopstveni prirodni ćelijski antioksidans, brzo se vezuje za sulforafan i izbacuje ga iz ćelija u roku od tri sata.

Neki naučnici pretpostavljaju da naše ćelije brzo izbacuju sulforafan upravo zbog toga što je u pitanju neželjeni gost – iritant, a ne pomoćna ”alatka” u borbi protiv kancera. Međutim, drugi naučnici smatraju da su i naši daleki preci jeli kupusnjače, pa iako brokoli sadrži i štetne sastojke, verovatno smo evoluirali u tom smeru da ih naš organizam može neutralisati. Konkretnije – iako apsorbujemo znatnu količinu sulforafana, naše ćelije ga brzo izbacuju. Ipak, osobe s niskom tolerancijom na pojedine hemikalije, kao i one koje imaju oslabljen imunitet, bolesnu jetru ili probleme s varenjem, mogu biti posebno osetljive na sulforafan.

Ne prijaju štitnoj žlezdi

Kupusnjače treba da izbegavaju i oboleli od hipotireoze (poremećaja rada štitne žlezde), jer ometaju apsorpciju joda. Normalne, razumne količine kelja ne bi trebalo da predstavljaju problem za većinu ljudi. Prema savetima stručnjaka, osobe koje nemaju nikakvih problema sa štitnom žlezdom, mogu pojesti nekoliko porcija kuvanih kupusnjača nedeljno. Ovo tvrde i mnogobrojni nutricionisti Harvardske škole javnog zdravlja. Ipak, unošenje velike količine sirovih kupusnjača (koji su obično osnovni sastojak smutija), može imati i svoju negativnu stranu. Naročito treba biti oprezan sa zelenim smutijima koji sadrže veće količine tog povrća. Naime, kelj sadrži goitrogen, supstancu koja može poremetiti rad štitne žlezde, te, između ostalog, usporiti metabolizam. Ponekad može doprineti i razvoju strume (gušavosti). Hladne šake i stopala, netolerancija na hladnoću, opadanje kose, zamor i smanjen otpor na stres – sve su to simptomi poremećaja rada štitne žlezde i usporenog metabolizma.

Podstiču nastanak kamena u bubregu

Kelj, blitva, spanać i drugo lisnato povrće obiluju oksalatima, jedinjenjima koja mogu uzrokovati stvaranje kamena u bubregu. Među, neki nutricionisti smatraju da oksalati ne treba da vas brinu, sem ako već niste imali kamenje u bubregu ili spadate u rizičnu grupu. Dobra vest je to da određeni nutrijenti i načini kuvanja mogu oganičiti goitrogeno dejstvo sirovih kupusnjača.

Šta preduzeti

Prema savetima stručnjaka, zelene smutije treba svesti na najmanju meru, i ne treba ih piti više od dve čaše nedeljno. Malo sirovog kelja, kupusa ili brokolija neće uništiti naš metabolizam ili izazvati velike zdravstvene probleme. Kao i sa mnogim stvarima u životu, bitna je veličina porcije, odnosno mera. Zbog toga je važno da jedete raznovrsno i pomalo od svega. Jednostavno – ne treba preterivati ni u čemu.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here