Home Moć uma Kupine i crni slez za zanoktice

Kupine i crni slez za zanoktice

260
0
SHARE

Zanoktice, kao upalni procesi na korenu nokta, nastaju kada naglo pukne tanka kožica koja pokriva taj koren, a znaju da budu prilično bolne i neprijatne. Ako se prošire pod nokat, to dodatno pojačava bolove.

Obično se pojavljuju kada je koža oko noktiju isušena, ali i kada se radi sa raznim hemikalijama a naročito agresivnim sredstvima za čišćenje. Neretko je krivac i ishrana u kojoj fale neki vitamini i minerali a pre svih gvožđe i kalcijum.

Lečenje zanoktica

Osim raznih hidratantnih i hranljivih krema pomažu i sledeći biljni preparati:
* Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista kupine i lista petrovca pomešajte sa 4 velike kašike meda i ovom smesom namažite bolno mesto oko nokta. Zavijte prste i držite ih tako celog dana, a kada skinete oblog, isperite prste mlakom kamilicom.
* 50 g crnog sleza ostavite da prenoći u hladnoj vodi, sutradan vodu smlačite i držite u njoj dvadesetak minuta prste na kojima su se pojavile zanoktice.
* U pola čaše tople vode dodajte 2 supene kašike soka od limuna i kašiku meda. Oko 15 minuta držite potopljene ruke u ovoj smesi, a onda ih isperite mlakom vodom.

Savet +
Obavezno nosite rukavice dok po kući čistite agresivnim hemikalijama.
Ne perite ruke vrućom vodom, jer ona iz njih izvlači vlagu i isušuje ih.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here