Home Aktuelno Kratkovidost: U čemu je problem?

Kratkovidost: U čemu je problem?

221
0
SHARE

Epidemija kratkovidosti: oči sve više koristimo na neprirodan način, kažu stručnjaci.

Evropom trenutno vlada prava epidemija kratkovidosti. Učestalost ovog oboljenja nikada nije bila tako visoka. Šta se dešava? “Homo sapiens je veći deo svoje evolucije proveo na otvorenom prostoru i takvom stilu života su se prilagodile i njegove oči”, objašnjava Vitorio Pikardo, očni lekar na klinici Ređina Pačis u Rimu. “Naši preci su morali dobro da vide na daljinu da bi lovili ili izbegli divlje životinje. Bili su dalekovidi i moguće je da su slabije videli na blizinu”. To je suprotno od kratkovidosti, koju karakteriše slabiji vid na daljinu.

Gledanje iz blizine i loše osvetljenje

Svakako, širenje kratkovidosti usko je povezano s promenom prirodnog okruženja i životnog prostora naše vrste. “Sve vreme, pa čak i na ulici, mnogi samo gledaju u smartfon ili u tablet. Nikad ne i ispred sebe”, objašnjava Lučo Burato, direktor centra za oftalmologiju Ambrozijano Oftalmiko u Milanu. “Loše osvetljenje izaziva kratkovidost. U detinjstvu je naročito važno omogućiti deci da se što više igraju napolju, a što manje da provode ispred elektronskih uređaja. U Japanu, gde je procenat kratkovidih osoba već tradicionalno visok, grade se providne škole, s plastičnim zidovima koji ne zaustavljaju svetlost, u pokušaju obuzdavanja epidemije kratkovidosti. Za odrasle se preporučuje da prave pauze tokom rada na računaru, te da pojačaju svetlo dok čitaju tekst s monitora.”

PROČITAJTE I… “Leteće mušice” pred očima: Šta činiti

Severnoamerički Indijanci
“Među mojim pacijentima ima dosta i severnoameričkih Indijanaca”, kaže Mark Mili, oftalmolog na klinici Laservi u Montrealu. “Uočio sam veliku razliku između mlađe i starije generacije. Stariji su i dalje dalekovidi, dok je kod mlađih sve više u porastu kratkovidost, baš kao i među mlađim stanovnicima bele rase. Bila je dovoljna samo jedna generacija da dođe do ovakve promene.”

“Odlepimo” najmlađe od monitora
Iako oftalmologija danas nudi razne vrste rešenja, kratkovidost sa sobom nosi i rizik od raznih drugih očnih oboljenja, poput odvajanja mrežnjače, atrofije, degeneracije makule. To je svakako razlog više da decu udaljite od monitora elektronskih uređaja, jer najbolje igračke za njih jesu upravo… druga deca.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here