Home Formula zdravlja Koje se biljke ne smeju mešati s lekovima?

Koje se biljke ne smeju mešati s lekovima?

301
0
SHARE

Prirodni preparati mogu mnogo pomoći u lečenju raznih bolesti, ali samo ako se usklade s terapijom koju propisuje lekar.

Biljke i lekovi

Bez obzira na blagotvorno dejstvo, neke lekovite biljke koje se inače masovno upotrebljavaju – u kombinaciji sa određenom vrstom lekova mogu ugroziti zdravlje. Stoga, ukoliko uzimate neke medikamente, a želite da isprobate i prirodnu terapiju, obavezno se posavetujte s lekarom.

1 Kantarion – Izbegavajte kantarion ako pijete antidepresive: usled istovremenog dejstva supstanci iz lekova i biljke, može se javiti serotoninski sindrom – promena u autonomnom nervnom sistemu, koja se manifestuju glavoboljom, mučninom, anksioznošću, dijarejom i drhtavicom.

2 Ehinacea – Iako je u pitanju jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka, koja efikasno jača imunološki sistem i deluje antivirusno, istraživanja su pokazala da se ehinacea ne bi smela kombinovati s lekovima za dijabetes, multiplu sklerozu i reumatoidni artritis. Takođe, blokira dejstvo imunosupresivnih lekova koji se koriste pri transplantaciji organa.

3 Kurkuma – Ukoliko pijete lekove za razređivanje krvi, ne smete upotrebljavati preparate od kurkume. Naučna istraživanja pokazala su da ovaj začin pomaže u redukovanju upalnih procesa u organizmu, poput artritisa, ali u kombinaciji s medikamentima za razređivanje krvi može izazvati krvarenje.

4 Sladić – U slučaju visokog krvnog pritiska, uz standardne lekove prepisuju se i diuretici, s kojima se nikako ne sme kombinovati sladić. Koren ove biljke rešava stomačne probleme, ali u kombinaciji s diureticima može izazvati ozbiljan pad kalijuma u organizmu.

5 Kamilica – Od ovog cveta proizvodi se široka lepeza lekovitih preparata za lečenje raznih bolesti. Kamilica je posebno poznata po antiupalnom, umirujućem dejstvu, naročito na digestivni trakt. Međutim, kad se nađe u stomaku, usporava apsorpciju lekova, a samim tim i njihovo dejstvo. Takođe, potiskuje dejstvo antikoagulanata i sedativa, posebno barbiturata, kao i preparata s visokim sadržajem gvožđa.

6 Beli luk – Pravi šampion zdrave hrane, beli luk je jedan od najboljih prirodnih antiobiotika, a doprinosi regulaciji visokog krvnog pritiska. Treba znati da dokazano loše “sarađuje” s lekovima za dijabetičare, a u većim dozama ga ne treba koristiti ukoliko se upotrebljavaju medikamenti za poremećaj varenja. Takođe, istraživanja su pokazala da beli luk smanjuje dejstvo antikoagulanata, tako da ga tad treba izbegavati.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here