Home Preventiva Kancer: Pravilna ishrana – važan faktor u prevenciji i lečenju

Kancer: Pravilna ishrana – važan faktor u prevenciji i lečenju

230
0
SHARE

Epidemija malignih oboljenja širom sveta najčešće je posledica stresa i nezdravih životnih navika, kao i nepravilne ishrane. Dakle, hrana može biti ili lek ili otrov, u zavisnosti od toga šta nam je na trpezi.

Zdrav čovek često ne razmišlja mnogo o hrani, jer vrlo lako može uneti dovoljno namirnica u organizam. Međutim, obolelima od kancera to može biti pravi izazov. Njihov imunitet nije oslabljen samo zloćudnim ćelijama raka već i mukotrpnim lečenjem. Prilikom tretmana, obično se primenjuje hemoterapija, koja često ubija i zdrave ćelije, što dodatno slabi pacijentov imunitet. Takav vid lečenja može izazvati brojne komplikacije kada je ishrana u pitanju – gubitak apetita, promena mirisa ili ukusa hrane, otežano gutanje, mučnina, povraćanje… Osim toga, pacijenti se često suočavaju s naglim porastom ili gubitkom telesne težine, ali i zatvorom i dijarejom. Različiti problemi zahtevaju i različit način ishrane, pa bi o svemu tome trebalo da popričate s nutricionistom.

Osećanja utiču na apetit

Tokom lečenja od kancera, pacijenti su često depresivni, osećaju se bespomoćno i uplašeno. Ovakvo stanje čini da izgube volju za jelom, zbog čega se ne hrane onako kako bi trebalo. U tom slučaju trebalo bi im skrenuti misli s bolesti razgovorom i podsticati ih da jedu omiljenu hranu onim danima kad nisu na hemoterapiji.

Takođe, važno je ukazati im na važnost odmora – ukoliko je moguće, savetuje se bar sedam-osam sati sna noću. Istraživanja su pokazala da nekim ljudima fizička aktivnost pomaže da povrate apetit, pa bi mogla koristiti i lagana, ne suviše duga šetnja. Ljudi oboleli od raka trebalo bi da obogate ishranu vitaminima i proteinima, unoseći u organizam što više kalorija. Preporučljivo ja i da piju što više tečnosti (zeleni čaj je pravi izbor, uz najmanje osam do 12 čaša vode ili ceđenog, nezaslađenog voćnog soka).

Sitnice su važne

Oboleli od raka podložni su raznim infekcijama. Zbog toga je veoma važno voditi računa o stvarima o kojima zdrav čovek često ne razmišlja. Voće i povrće moraju se dobro oprati pre jela, a pribor za sečenje treba prati pre i posle svake upotrebe. Pritom, savetuje se korišćenje različitog pribora za spravljanje raznih vrste hrane (nož kojim sečete voće i povrće ne treba koristiti za sečenje mesa).

Recite zbogom roštilju

Tokom lečenja od raka, ali i radi prevencije, treba izbegavati genetski modifikovanu hranu, pa nastojte da vam se na trpezi nađe isključivo ona organskog porekla. Crveno meso takođe se ne preporučuje, kao ni mesne prerađevine, koje često sadrže niz štetnih dodataka. Kad je reč o mesu, savetuje se da roštilj i pržene specijalitete zamenite kuvanim mesom, najbolje onim živinskim. Ni gazirana pića, koja se obično služe uz grilovano meso, nisu preporučljiva, jer hrane ćelije raka (isto važi i za takozvane dijetalne napitke, pune veštačkih zaslađivača, koji su dokazano kancerogeni). Takođe, oni koji vole da grickaju čips ili kokice iz mikrotalasne, trebalo bi da ih se odreknu. Naime, ovakve grickalice pune su štetnih materija koje podstiču razvoj kancera.

Čime zameniti grickalice?

Ljudi koji su navikli na slane grickalice mogu im pronaći dobru zamenu u semenkama. Bundevino seme, bogato vitaminom E i cinkom, sprečva rast kancerogenih ćelija štiteći pritom organizam od slobodnih radikala. Semenke suncokreta takođe su korisne, a ukoliko vam takva vrsta grickalica ne deluje primamljivo, pokušajte sa orašastim plodovima. Osim vitamina E i korisnih kiselina, oni sadrže i selen, mineral koji se pokazao kao dostojan protivnik malignih ćelija. Isto tako, kikiriki (neslan, naravno) pomaže u borbi protiv raka, baš kao i puter od kikirikija, koji možete i sami napraviti.

PROČITAJTE I… Da, šećer je zaista opasan! 

Zaboravite na šećer

Ljubitelji torti i kolača, tokom lečenja od kancera, moraju reći zbogom ovom slatkom poroku. Naime, slatkiši su puni šećera, a dokazano je da šećer pospešuje razvoj kancera – maligne ćelije praktično se hrane glukozom, te tako jačaju i brže se razmnožavaju. Ovo se posebno odnosi na rafinisani, beli šećer. Kukuruzna fruktoza jednako je opasna, a ima je u slatkišima kojima su pune police supermarketa (pa i u nekim mesnim prerađevinama). Umesto slasnog parčeta čokoladne torte ili kupovnog keksa, zasladite se kriškom ananasa ili jabuke. S druge strane, upotreba belog brašna u ishrani takođe se ne proporučuje, jer i ono podiže nivo insulina u telu, hraneći tako ćelije kancera.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here