Home Top-terapija Kako voditi računa o jetri?

Kako voditi računa o jetri?

496
0
SHARE

Briga o jetri podrazumeva detoksikaciju njenih ćelija, što omogućava njihovu regeneraciju i poboljšanje funkcija, te sprečava nastanak štete koju bi napravili oksidacioni procesi usled prerade toksina u organizmu.

Lekovite trave, pravilna ishrana, suplementi i obloge od ricinusovog ulja najbolji su načini lečenja i sprečavanja oboljenja jetre.

Zdrava jetra: Šta obavezno morate konzumirati

Određena hrana dobra je za jetru, bilo da popravlja štetu nastalu toksinima ili da stimuliše proizvodnju žuči, preko koje se eliminišu otrovi. Cvekla, artičoka, spanać, kelj, prokelj, brokoli, karfiol, šargarepa, batat, bundeva, paradajz, grašak, pasulj, kupus, paštrnak, celer, vlašac, krastavac, beli luk, keleraba, slačica, bamije, crni luk, peršun, šljive, borovnice, jabuke i kurkuma – najbolje su namirnice za zdravlje jetre, jer stimulišu jetru na proizvodnju žuči, obnavljajući je i lečeći oštećenja nastala toksinima. Sok od cvekle naročito je dobar izvor glutationa, nutritijenta koji štiti jetru od štetnog delovanja toksina.

PROČITAJTE I… Jeftina obloga čini čuda za jetru

*Gorko lisnato povrće, poput maslačka, cikorije i rukole, podstiče jetru na proizvodnju žuči, preko koje se izbacuju toksini, a lako se može jesti kao salata ili dodatak salati. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte organski gajeno povrće da biste izbegli unošenje štetnih pesticida u organizam. Izbegavajte transmasne kiseline i brzu hranu, jer ove namirnice podižu nivo toksina u telu.

*Voda pomaže bubrezima da se brže i lakše oslobode toksina.

*Vlakna se vezuju za toksine u crevima i olakšavaju njihovo izbacivanje iz tela preko stolice.

*Antioksidansi su hranjivi elementi koji štite i regenerišu ćelije jetre od oštećenja toksinima. Bobičasto voće, poput borovnica i malina, kao i sveže povrće – bogati su izvori antioksidansa. Od nutritijenata, u antioksidanse spadaju glutation, selen, vitamin A, vitamin C, vitamin E, alfa-lipoinska kiselina i koenzim Q10. Antioksidansi su veoma korisni u sprečavanju kancerogenih i srčanih oboljenja, ali i u očuvanju zdravlja celog organizma.

*Vruća voda s pola isceđenog limuna i malo ljute mlevene paprike pola sata pre obroka – podstiče detoksikaciju jetre. Osim što je ukusan i što osvežava, ovaj napitak doprinosi istiskivanju žuči ka crevima, s kojom odlaze i toksini iz jetre.

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here