Home Formula zdravlja Kako se izboriti protiv čireva na koži?

Kako se izboriti protiv čireva na koži?

778
0
SHARE

Stručnjaci ”Lekovitog bilja” preporučuju najbolju terapiju bolnih furunkula

Furunkul (čir) je lokalizovana, bolna, površinska infekcija kože koja se razvija u folikulu dlake ili u lojnoj žlezdi i puni se gnojem, dok okolno tkivo postaje crveno i natečeno.

Uglavnom se pojavljuje na licu, vratu, pod pazuhom, na stražnjici ili bedrima, odnosno u područjima prekrivenim dlakom koja su sklona znojenju i trenju.

Benigne su prirode, međutim, ako se ne leče, infekcija se može proširiti na druge delove tela; ukoliko se ponovo jave zahvatajući nove regije na koži, to je znak da je došlo do hronične upale.

Glavni uzročnici su bakterije stafilokoke i streptokoke koje usled povrede ili iritacije kože dospeju u jednu ili više folikula dlake, nakon čega se na tom mestu okupljaju bele krvne ćelije neutrofili kako bi se izborile sa infekcijom. Ovo dovodi do zapaljenja i na kraju do stvaranja gnoja, koji je u stvari mešavina starih neutrofila, bakterija i mrtvih ćelija kože.

U početnim stadijumima infekcije na površini kože pojavljuje se bolna, crvena kvržica prečnika oko centimetra, a nakon izvesnog vremena počinje da se stvara gnoj.

Kako čir raste (može da bude veličine oraha), okolno tkivo otiče i poprima crvenu boju. Kvržica postaje bolnija i veća, a na vrhu se stvara žutobela tačkica, kroz koju će iscuriti gnoj.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here