Home Preventiva JOGA VEŽBE ZA POČETNIKE

JOGA VEŽBE ZA POČETNIKE

620
0
SHARE
yoga

Pitanja čitalaca

Želim da treniram jogu, jer sam mnogo čitala o njenom blagotvornom uticaju. Ali, živim i radim u maloj sredini, u kojoj niko ne drži časove ove discipline. Ne usuđujem se da vežbam sledeći savete sa interneta, prosto da time ne načinim više štete nego koristi.  Možete li da mi preporučite neke korisne vežbe za početnike i objasnite kako se one izvode? 

Magda T. iz Stapara

Odgovara:

Maja Vučković, instruktor joge

Zbog kompleksnosti izvođenja položaja, jogu treba da učite uz instruktora. Ukoliko to nije moguće, postoji niz laganih vežbi koje možete praktikovati samostalno, uz instrukcije iz knjiga ili sa interneta.

Neke od njih su: polučučanj u vidu “stolice” (Utkatasana), podizanje ruku iznad glave i savijanje trupa u stranu (Tadasana i Tirjaka Tadasana), uvrtanje u boku (Kati Čakrasana), sedenje u položaju “štapa” (Dandasana), izvijanje leđa u vidu “mačke” (Mardžariasana), istezanje mišića nogu uz jačanje ruku i ramena putem “psa koji gleda dole” (Adho Mukha Svanasana), uvrtanje kičme (Ardha Macjendrasana), te položaji za opuštanje (Balasana i Šavasana).

Ali morate prvo navići telo na pripremne položaje, kako biste kasnije mogli da zauzmete njihove pune verzije. Zato pratite svoje mogućnosti i uvek vežbajte u granicama trenutne prijatnosti.

A pri tom vodite računa o sinhrozovanosti pokreta i disanja, koje se u jogi odvija isključivo kroz nos. Kod ekstenzija neka vam bude aktivan udah, a kod  fleksija i torzija – izdah. Dalje, svakodnevno praktikujte tehnike disanja (pranajame), pre svega puno jogičko disanje – ono koje uključuje stomačno, grudno i klavikularno.

Da biste ga savladali, neko vreme vežbajte samo abdominalno disanje. Naime, kao izvođenje asana, i disanje treba da bude svesno i ujednačeno.

Napomena: Ne izvodite samostalno inverzije, koje su četvrta grupa osnovnih asana…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here