Home Formula zdravlja Jeste li probali lekovite biljne rakije?

Jeste li probali lekovite biljne rakije?

321
0
SHARE

Kad se šljivovici ili lozovači doda lekovita biljka, poput kleke, lincure ili pelina, dobija se pravi melem za organizam, koji ublažava mnoge zdravstvene tegobe. Ali samo ako se konzumiraju u malim količinama.

Biljne rakije i zdravlje

Čašica kvalitetne domaće rakije od davnina važi za odličan lek, jer poboljšava cirkulaciju, pospešuje varenje i otvara apetit, a pritom može poslužiti i za dezinfikovanje rana. Kad se ovom piću doda neka lekovita biljka, poput hajdučke trave, kleke, pelina, majčine dušice, lincure ili anisa, dobija se svojevrstan eliksir zdravlja, koji poboljšava opšte stanje i ublažava mnoge zdravstvene tegobe. Međutim, visok procenat alkohola, eteričnih ulja i drugih supstanci zahteva precizno doziranje: jače alkoholne tinkture mere se na kapi, a u organizam se unose razblažene u mleku, vodi ili jogurtu, dok se slabije obično piju iz čašice pre obroka ili posle njega.


Osim izbora bilja, veoma su važni i kvalitet rakije, voća ili komine, proces destilacije, čistoća sudova za pripremanje pića, kao i pravilno čuvanje.
Lekovite rakije drže se na hladnom mestu, jer lako isparljive eterične materije brzo gube blagotvorna svojstva, a na njih nepovoljno deluje i svetlost, pa flaše treba skloniti u tamnu prostoriju.

Klekovača – moćan diuretik
Kleka je zimzelen žbun s bobičastim plodovima koji obiluju lekovitim supstancama. Deluje kao diuretik, antiseptik i antireumatik, poboljšava probavu, otklanja žgaravicu i podrigivanje. Budući da snažno podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, bubrežni bolesnici trebalo bi da izbegavaju ovu rakiju.

Recept:
Zrele zdrobljene bobice kleke, ubrane u septembru, sipajte u flašu i prelijte rakijom sa 45% do 50% alkohola. Ostavite da odstoji osam dana uz povremeno mešanje i mućkanje, a potom procedite rakiju. Za lakše izmokravanje preporučuju se tri kašičice dnevno.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here