Home Isprobali smo Je li smeđi pirinač zaista bolji od belog?

Je li smeđi pirinač zaista bolji od belog?

383
0
SHARE

Poslednjih godina sve više stručnjaka postavlja ovo pitanje, a odgovor interesuje celu planetu, jer je reč o jednoj od najpopularnijih namirnica.

Smeđi i beli pirinač: Koji je bolji?

Postoji čak 40.000 različitih vrsta pirinča u svetu, ali su najčešći beli i smeđi. Smeđi pirinač ima blago orašast ukus, a iako nije ukusan kao beli, i dalje se smatra hranljivijim jer je manje prerađen i sadrži više vlakana. Univerzitet Harvard preporučuje da se beli pirinač zameni smeđim jer smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. S druge strane, beli pirinač se lakše vari i sadrži skrob, koji pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum i druge minerale.

PROČITAJTE I… Tople obloge od pirinča leče i najgori oblik ekcema

Smeđi pirinač je neprerađen jer se pri obradi skida samo njegov spoljni sloj, dok se beli pirinač znatno više obrađuje kako bi se uklonile mekinje i klice što sadrže važne nutrijente. Uz to, beli pirinač se polira, čime se uklanja njegov aleuronski sloj, koji je veoma osetljiv na oksidaciju tokom prerade. Takođe, ovaj sloj sadrži esencijalne masti, koje su veoma zdrave.

Vlakna
I smeđi i beli pirinač sadrže istu količinu kalorija i ugljenih hidrata, ali je smeđi mnogo bogatiji vlaknima. Studije su pokazale da vlakna smanjuju rizik od raka debelog creva vezujući se za većinu supstanci koje stvaraju kancer, što pomaže da se one izbace iz organizma. Uz to, smeđi pirinač sadrži selen, mineral u tragovima koji smanjuje rizik od kancera debelog creva.
Pored toga, vlakna podstiču pravilan rad creva i varenje, ublažavajući tako zatvor.

Vitamini
Smeđi pirinač je sjajan izvor mangana i drugih minerala, poput magnezijuma i selena. Sadrži dvaput više magnezijuma i fosfora od belog pirinča. Takođe, smeđi pirinač ima znatno više vitamina B1, triput više vitamina B3 i dva i po puta više gvožđa nego beli pirinač, u kom se ovi vitamini unište pri glačanju i mlevenju. U 200 g smeđeg pirinča nalazi se 88% dnevne doze mangana, koji omogućava bolji rad mozga i nerava. Takođe pomaže u apsorpciji kalcijuma i ugljenih hidrata, podstičući metabolisanje viška masti.

PROČITAJTE I… Jedite (skoro) sve i mršavite!

Zdravstvene koristi
Smeđi pirinač smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 regulišući nivo šećera u krvi. Uz to, smeđi pirinač štiti od srčanih oboljenja, sprečava pojavu kamenja u žučnoj kesi, divertikuluma, metaboličkog sindroma, bronhijalne astme i drugih bolesti. Sadrži ulja koja snižavaju nivo lošeg holesterola. Istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu za kardiologiju sugeriše da je smeđi pirinač koristan za kardiovaskularni sistem žena u postmenopauzi, jer usporava nastanak i razvoj ateroskleroze.

Smeđi pirinač je bogat fitonutrijentima, koji imaju antiupalno dejstvo i ponašaju se kao antioksidansi, zbog čega optimalna doza ove namirnice smanjuje rizik od kancera. Takođe, bogat je magnezijumom, pa je veoma dobar za kosti. S druge strane, zbog toga što je neprerađen, smeđi pirinač sadrži i neke materije koje nisu hranljive i zdrave. S druge strane, beli pirinač nije toliko zdrav jer se većina vitamina i minerala gubi pri obradi, a smatra se i da povećava rizik od dijabetesa tipa 2, jer je bogat skrobom.

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here