Home Formula zdravlja Imate vitiligo? Jedite kozji sir i lisnato povrće!

Imate vitiligo? Jedite kozji sir i lisnato povrće!

925
0
SHARE

Preporučuje se hrana koja podstiče pigmentaciju, a tu spadaju namirnice bogate kvercetinom, vitaminima i mineralima, posebno gvožđem, bakrom i cinkom.

Svetli pečati na koži javljaju se kod gotovo dva odsto svetske populacije, a ukazuju na vitiligo, autoimuno oboljenje koje se javlja usled izumiranja melanocita, ćelija zaslužnih za proizvodnju kožnog pigmenta melanina. U početku se mogu primetiti sitne tačke – one izazivaju svrab, koji nestaje kad se tačkice spoje u veće mrlje. Stepen depigmentacije ne može se predvideti – kod nekih ljudi beli pečati mogu se videti na nekoliko mesta, a u ređim slučajevima moguć je potpun nestanak pigmenta. Mrlje sve vreme mogu biti na istom mestu, ali se mogu i širiti. Pored kože, vitiligo može pogoditi i kosu, koja onda postaje seda, a nekad se menja i boja očiju, te unutrašnjosti usana ili nozdrva.

Zašto nastaje vitiligo?

Medicina još nije dala pouzdan odgovor na pitanje o nastanku vitiliga. Jedna grupa stručnjaka smatra da se svetle mrlje na koži javljaju kao posledica poremećaja u radu štitaste žlezde – time se podstiče stvaranje antitela koja ubijaju melanocite. Pojedine studije pokazuju da dijabetes i psorijaza mogu biti dobra podloga za kasniji razvoj vitiliga, s tim što pojedini stručnjaci smatraju da se predispozicije za to oboljenje kriju u genima. Naime, porodična anamneza trećine obolelih pokazuje da su I njihovi srodnici imali svetle pečate na koži. Takođe, prvi simptomi vitiliga mogu se javiti i kao odgovor na lečenje melanoma, s tim što se to onda posmatra kao dobar znak.

Vitiligo i ishrana

Jedite ribu i pijte jogurt

Oboleli od vitiliga trebalo bi da izbegavaju prekomernu upotrebu kuhinjske soli, alkoholnih pića i kafe. Industrijski prerađena hrana, uključujući mesne prerađevine, slatkiše i grickalice, takođe ne bi trebalo da se nađe na meniju. S druge strane, savetuje se konzumiranje namirnica bogatih nutritijentima, koji podstiču pigmentaciju.

PROČITAJTE I… Akne i bubuljice- Šta jesti a šta izbegavati?

To je prvenstveno vitamin B12, jer njegov nedostatak, koji se primećuje kod 80 odsto obolelih, može podstaći lučenje homocisteina, koji nepovoljno utiče na pigmentaciju. Ovog vitamina ima u ribi i živinskom mesu, koje treba jesti bez kožice, zatim u jajima, životinjskoj jetri i mlečnim proizvodima poput jogurta. Mada se mleko ne preporučuje u velikim količinama, stručnjaci odbacuju tvrdnje da ono u kombinaciji s ribom, belim lukom i bundevom može biti okidač za nastanak vitiliga.

Obavezna salata uz glavno jelo

Folna kiselina (vitamin B9) takođe je dragocen saveznik u borbi s vitiligom. Ima je u semenkama suncokreta, bundeve, lana i susama, ali i u bademima i kikirikiju. Južno voće i zeleno lisnato povrće takođe su izvor vitamina B9, ali i vitamina C, koji se takođe preporučuje obolelima od vitiliga – stoga popijte čašu soka od pomorandže posle doručka, a uz glavno jelo obavezno poslužite salatu od spanaća. Preporučuje se i bareno povrće, poput špargle, kelja, karfiola i brokolija, a u ishranu treba uvrstiti i celer, dok se šargarepa i bundeva savetuju zbog beta-karotena.

Jeste li probali kozji sir?

Namirnice bogate bakrom obavezna su stavka na meniju. Taj mineral stimuliše lučenje melanina i staje na put toksinima koji mogu uništiti melanocite. Ako niste ljubitelj morskih plodova, koji njime obiluju, jedite semenke bundeve, a u specijalitete ubacujte susam. Preporučuju se i kakao, suve šljive i kozji sir, a vodu za piće najbolje je čuvati u posudama od bakra. Međutim, nemojte naglo povećavati unos namirnica koje sadrže bakar, budući da previše ovog minerala može izazvati dijareju, povraćanje i grčeve, ali i pogoršati stanje depresije i nesanice, s čime se mnogi ljudi, poznati kao meteoropate, suočavaju početkom jeseni. Imajte u vidu da većina namirnica bogatih bakrom sadrži i cink, koji je takođe dobar saveznik u borbi s vitiligom.

 

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here