Home Aktuelno Imate psorijazu? Zasladite gladne ribice!

Imate psorijazu? Zasladite gladne ribice!

570
0
SHARE

Šta kažete na to da se opustite u kadi s nekoliko stotina životinjica koje se hrane ljuspicama? Probali smo – pomalo je ludo, vrlo zabavno i neverovatno prijatno. Plus lekovito!

Kad dijagnostikuju psorijazu, dermatolozi obično saopšte pacijentu da je normalan život s tim hroničnim oboljenjem moguć, ali da bolest nije izlečiva.

To znači da, koliko god se trudili, ne možete se osloboditi crvenih pločica prekrivenim beličastim ljuspicama. Mada se mogu javiti na bilo kom delu tela, obično napadaju laktove, kolena, kožu glave, leđa i uši. Ako ste oboleli od psorijaze, sve to sigurno već znate.

Upoznati se i s činjenicom da konvencionalna terpija može držati bolest pod kontrolom, u smislu da ne bude toliko izražena. Ali jeste li znali da se ljuspica koje se javljaju kao posledica upalnog procesa možete osloboditi pomoću malih riba? Zvuči šašavo, ali da – dobro ste pročitali!

Ko je kome obrok

Niste ljubitelj ribe u tanjiru? Pa ko je uopšte pomenuo da ove ribice treba da postanu vaš obrok? Koža pogođena psorijazom zapravo je poslastica za njih!

Reč je o stvorenjima poznatim kao gara rufa ili doktor riba. Dugačka su do 12 cm, a njihovo prirodno stanište je u rekama na Bliskom istoku, naročito u Turskoj, ali i u Siriji, Iraku, Iranu i Omanu.

Gara rufa na prvi pogled izgledaju kao sasvim obične ribice, nalik onima koje možda imate kod kuće u akvarijumu. Međutim, čim zađete na njihovu teritoriju, makar i prstom, videćete kako se životinjice koje su dotad bezbrižno plivale u trenutku transformišu u vojsku spremnu za napad i poput izglednelih pirana kreću u juriš na vaš prst. Zvuči jezivo? Nije, jer ovo nisu pirane.

Šta ribice zapravo rade

Probali smo – pomalo je ludo, vrlo zabavno i neverovatno prijatno… Podvodna četa ne grize, s obzirom na to da njeni vojnici uopšte nemaju zube. Ribice u stvari sisaju mrtve slojeve kože, koje su za njih slasna porcija proteina…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu! 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here