Home Top-terapija Imate problem s bubrezima? REŠENJE JE MOKSA!

Imate problem s bubrezima? REŠENJE JE MOKSA!

784
0
SHARE

I to nije sve… Ako ste iscrpljeni, ukoliko vas muče loš imunitet, bolesti pluća, stres i psihičke tegobe – isprobajte ovu terapiju i osetite isceliteljsku snagu pelina

Razgovarala: Radenka Marković

Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i velnes koncepata i velnes ambasador Srbije

Već vekovima, Kinezi i Japanci leče se tako što na samoj koži, ili blizu nje, pale biljke i tom toplotom zagrevaju telo i isceljuju razne boljke. U međuvremenu, moksa, kako se ova terapija zove, raširila se po celom svetu, ali je svuda prepoznatljiva po tome što se za nju koristi pelin.

I to, kako objašnjava Peđa Filipović, učitelj i kreator masaža i velnes koncepata i velnes ambasador Srbije, najfinije tanane strukture lista pelina, to jest trepljice, koje se skidaju s listova, prosejavaju i, kako bi moksa bila dobra, suše barem tri godine.

Širok je spektar zdravstvenih problema u slučaju kojih se primenjuje moksa terapija. Pomaže kad nam je telo hladno (izvlači vlagu iz njega), ublažava depresiju, demenciju i druga psihička klonuća, čuva i podiže otpornost organizma…

Kako deluje?

„Deluje tako što zagreva telo, i na taj način, doprinoseći tako, kako to na Istoku zovu, njegovoj jangizaciji – podiže jang, koji predstavlja sve ono što je toplo i progresivno. Po istočnjačkoj filozofiji i tradicionalnoj kineskoj medicini, kako vreme ide i godine prolaze, naše telo se hladi, a tome doprinose i uslovi u kojima živimo, prvenstveno stres.

To nije dobro – telo treba da se vrati na optimalnu temperaturu. Za to se primenjuje moksa. Ona dodaje telu neophodnu temperaturu, greje naše energetske meridijane i stimuliše protok životne energije (ki ili či) kroz njih“, kaže naš sagovornik.

On navodi da moksa, osim što služi za jangizaciju, pomaže opuštanju celog tela i napetih mišića, kao i bolnih tačaka i bolnih kvrgi koje se pojavljuju, te vrlo povoljno deluje na ceo lokomotorni aparat, mišiće, zglobove… a sve to stimuliđući  akupunkturne tačke. Primenjuje se i u slučaju mišićnog spazma, bilo da je prouzrokovan stresom ili nekim oboljenjima, poput spondiloze.

Moksa se primenjuje direktno i indirektno – danas mnogo češće indirektno. U ti svrhu koristi se čuveni moksa štapić, koji se najpre zapali pa se postavi na određenu udaljenost od tela, kako bi ga zagrevao.

Postoje i briketi, gde je moksa već komprimovana. Oni se mogu stavljati u drvene kutije s metalnim podlošcima ili u keramičke posudice s mrežastim postoljima, a onda se upaliti na telu kako bi ga zagrevale.

„ Za indirektnu primenu može poslužiti i kora od mandarine. Tad se moksa obično pali u međulopatičnom delu, kad postoji problem s plućima i s kašljanjem. Može upotrebiti i ljuska od oraha. Ljuska se isprazni pa se u čamčiće od oraha sipa malo mokse, koja se onda stavi na oči. Tako se greju očne duplje“, priča Peđa Filipović.

Moksibustija pomaže u slučaju tuberkuloze

I dok biljke za mokse u slučaju indirektne primene ne moraju biti najčistije, one koje se pale direktno na koži treba da budu sasvim prečišćene i fino obrađene. Direktnu primenu, tzv. moksibustiju – danas praktikuju retki, uglavnom pravi posvećenici na Istoku, pomažući tako i drugima. Na primer, doktor Merilin Jang, svetski stručnjak za direktnu japansku moksibustiju, ima svoj pokret lečenja obolelih od tuberkuloze u Africi.

Moksibustija (paljenje na telu) podrazumeva brzi toplotni udar na samoj koži, pa terapeut mora biti veoma vešt i dobro znati kako pali a kako gasi moksu – da ne bi napravio opekotine na klijentovom telu…

NASTAVAK POTRAŽITE U BIO zelena medicina magazinu!

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here